Region: San Pedro Necta Farmer: Cesar Lopez
obróbka: myta Zbiór: 2019/2020 Wysokość upraw: 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon, Caturra, Green & Red Paches Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83 stopień palenia: średni profil smakowy: czekolada - morele - jabłka - karmel Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Cesar Lopes posiada małą farmę w regionie Huehuetenango. Wcześniej próbował w swoim życiu wielu innych rzeczy tj. stolarstwo, murarstwo. Kiedy nadarzyła się okazja na kupno ziemi zrobił to i obecnie uprawia kawę. Robi co może, by poprawić swoją sytuację - obecnie pracuje nad poprawą obróbki. Bez dwóch zdań Gwatemala La Calma zwróciła naszą uwagę. Mamy świadomość, że to kolejna kawa z Gwatemali jaką prezentujemy w dosyć krótkim czasie, co pokazuje jak bardzo zróżnicowany jest to kraj. Nie mogliśmy jednak zwyczajnie jej odrzucić tylko i wyłącznie z tego względu, gdyż orzekła nas od pierwszego spróbowania :) Calma, to w tłumaczeniu spokojna i tak też należy ją charakteryzować, gdyż wprowadza w dobry nastrój.Espresso ma trochę wyższą kwasowość, americano jest lekkie, słodkie, owocowe i zbalansowane. Zdecydowane nuty moreli przy akompaniamencie czekoladowo-karmelowych z delikatnie orzechowym finiszem. Gdzieś dalej - na drugim planie - można wyczuć dojrzałe jabłka i wiśnie. Gorąco polecamy wszystkim chcącym zrobić krok dalej i spróbować złożonej kawy o owocowych nutach, ale wciąż wysokiej słodyczy. Espresso najbardziej smakowało nam z przepisu:waga kawy: 17,5gwaga naparu: 41,5gczas ekstrakcji: 29-30 sekund Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©