Pochodzenie ziaren: GwatemalaDepartament: HuehuetenangoFarma: Las CameliasFarmer: Juan Jose ArianoWysokość upraw: 1790 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Caturra, Catuai, BourbonObróbka: suchaZbiór: 2023Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: mleczna czekolada - wiśnie - cytrusy - melon - bakalieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaTaka Gwatemala nie trafia się zbyt często! Jesteśmy zauroczeni jakością ziaren Las Camelias, gdyż w kubku nie zdradzają swojego pochodzenia. Kawa ma w sobie dużą dawkę słodyczy przełamanej soczystą kwasowością owoców. Pije się ją ze szczerym uśmiechem na twarzy! Finca Las Camelias jest jedną z farm zarządzanych od pokoleń przez Rodzinę Vides. Obecnie pieczę nad plantacją sprawuje Juan Jose Ariano, który eksportuje kawę już od 20 lat. Jest to typowy rodzinny biznes gdzie dla każdego znajdzie się miejsce. Matka Juana sprawuje pieczę nad kontrolą jakości w laboratorium a także projektami mającymi na celu zaangażowanie kobiet w procesy produkcyjne. Jego dwaj synowie uczą się ekonomii jednocześnie gromadząc doświadczenia przy uprawie. Farma zajmuje 15 ha, kawa wytwarzana na niej poddawana jest fermentacji beztlenowej, co pozwala na uzyskanie ciekawych walorów sensorycznych. Wisienki lądują w tanku na 36h, później są suszone przez 20 dni na łożach afrykańskich, w trakcie dnia obraca się je do 5-ciu razy.Gwatemala Las Camelias to ziarna z obróbki suchej, których smak został trochę podkręcony krótką fermentacją beztlenową. Kawa w smaku jest bardzo czysta i przeważa słodycz czarnej herbaty, melona oraz bakalii. Są również wyraźne nuty cytrusów i wiśni. Napar ma dobry balans i świetnie wypada we wszystkich zaparzaczach - ciężko było nam jednoznacznie wybrać naszą ulubioną wersję tejże kawy. Gorąco polecamy wszystkim poszukującym kaw o charakterze otulającym!Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©