Pochodzenie ziaren: Honduras
Departament: La PazProducent: MARCAFE Wysokość upraw: 1300-1650 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Pacas, Pache, Icatu, Bourbon Obróbka: mokraZbiór: listopad 2024 - kwiecień 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,75 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - cytrusy - miód gryczanyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Honduras Flor Azul to propozycja dla tych, którzy lubią espresso o nutach klasycznych. Znajdziecie tutaj sporo czekolady i niższą kwasowość. Polecamy ją miłośnikom Sweetie Kitty!Flor Azul to specjalna selekcja z Marcali, położonej w departamencie La Paz. Produkowana jest przez małych i średnich rolników zrzeszonych w organizacji MARCAFE, która liczy około 660 producentów uprawiających kawę na stokach pasma górskiego Montecillos. Wszyscy członkowie MARCAFE stosują praktyki rolnictwa przyjaznego środowisku — wzbogacają glebę materią organiczną, chronią lasy i dbają o zasoby wodne. Producenci MARCAFE uprawiają kawę na około 70 hektarach, sadząc odmiany takie jak Catuai, Pacas, Pache, Icatu i Bourbon. Podczas zbiorów rolnicy dostarczają dojrzałe owoce do młyna mokrego, gdzie są one fermentowane, myte i suszone. Suszenie rozpoczyna się na patio, gdy wilgotność wynosi do 40%, po czym następuje faza odpoczynku trwająca 10-12 godzin, a następnie proces trwa jeszcze 6-8 dni, aż do osiągnięcia optymalnej wilgotności 10,5%-12% — co zapewnia spójność i zachowanie jakości ziaren.Honduras Flor Azul jest kawą klasyczną, o niższej kwasowości. W espresso można znaleźć wiele nut czekoladowych, słodycz miodu i marcepanu. Jest również obecna delikatna kwasowość cytrusów nadająca naparowi przyjemnego balansu. Americano smakuje bardzo klasycznie i ma niską kwasowość. Honduras Flor Azul to bardzo uniwersalna kawa, świetnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych, z mlekiem, a także z kawiarki. Propozycja ta powinna przypaść do gustu osobom lubiącym klasyczne smaki. Polecamy przepis startowy na espresso: kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 38-43gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©