Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

HONDURAS FLOR AZUL (ESP)

Pochodzenie ziaren: Honduras

Departament: La Paz
Producent: MARCAFE
Wysokość upraw: 1300-1650 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Pacas, Pache, Icatu, Bourbon
Obróbka: mokra
Zbiór: listopad 2024 - kwiecień 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,75
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - cytrusy - miód gryczany
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Honduras Flor Azul to propozycja dla tych, którzy lubią espresso o nutach klasycznych. Znajdziecie tutaj sporo czekolady i niższą kwasowość. Polecamy ją miłośnikom Sweetie Kitty!
Flor Azul to specjalna selekcja z Marcali, położonej w departamencie La Paz. Produkowana jest przez małych i średnich rolników zrzeszonych w organizacji MARCAFE, która liczy około 660 producentów uprawiających kawę na stokach pasma górskiego Montecillos. Wszyscy członkowie MARCAFE stosują praktyki rolnictwa przyjaznego środowisku — wzbogacają glebę materią organiczną, chronią lasy i dbają o zasoby wodne.
Producenci MARCAFE uprawiają kawę na około 70 hektarach, sadząc odmiany takie jak Catuai, Pacas, Pache, Icatu i Bourbon. Podczas zbiorów rolnicy dostarczają dojrzałe owoce do młyna mokrego, gdzie są one fermentowane, myte i suszone. Suszenie rozpoczyna się na patio, gdy wilgotność wynosi do 40%, po czym następuje faza odpoczynku trwająca 10-12 godzin, a następnie proces trwa jeszcze 6-8 dni, aż do osiągnięcia optymalnej wilgotności 10,5%-12% — co zapewnia spójność i zachowanie jakości ziaren.
Honduras Flor Azul jest kawą klasyczną, o niższej kwasowości. W espresso można znaleźć wiele nut czekoladowych, słodycz miodu i marcepanu. Jest również obecna delikatna kwasowość cytrusów nadająca naparowi przyjemnego balansu. Americano smakuje bardzo klasycznie i ma niską kwasowość. Honduras Flor Azul to bardzo uniwersalna kawa, świetnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych, z mlekiem, a także z kawiarki. Propozycja ta powinna przypaść do gustu osobom lubiącym klasyczne smaki.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g (standardowa doza)
uzysk: 38-43g
czas: 27-30 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 149,00 zł
Kawa ziarnista 80,00 zł
Kawa ziarnista 46,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję