Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

HONDURAS LIQUIDAMBAR

Pochodzenie ziaren: Honduras

Region: Ocotepeque
Farma: Finca Liquidambar
Wysokość upraw: 1530-1690 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Ihcafe90, Pacas, Typica
Obróbka: mokra
Certyfikacja: Organic
Zbiór: grudzień 2022 - marzec 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - pomarańcze - toffi
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Honduras Liquidambar to klasyczna oraz uniwersalna kawa. Ściągamy ją kolejny raz i zawsze cieszy się sporym zainteresowaniem. Ostatnią propozycją w podobnym stylu był Salwador San Luis.
Farma Liquidámbar została stworzona przez grupę zapaleńców zafascynowanych produkcją kawy organicznej. W krótkim czasie dzięki programowi dosadzania nowych drzewek kawowych rozrosła się ona z 28 do 45ha! Na tak dużym obszarze pracuje 12 stałych pracowników z pomocą 6 dodatkowych w trakcie zbiorów.
Właściciele farmy są znani z szerokiego stosowania resztek kawy do nawożenia. Stworzyli oni nawóz z resztek miąższu kawowego i soków/klei owocowych, którego używają w formie sprayu do opryskiwania liści kawowców aby naturalnie nawozić drzewka. Część z tych technik okazała się tak skuteczna, że wdrożono je w jednej z kawowych kooperatyw, z którą są związani właściciele.
Napar z Hondurasu Liquidambar jest słodki i złożony. Espresso z początku jest pełne nut czekolady oraz marcepanu. Po chwili pojawia się delikatna pomarańczowa kwasowość, którą przy trochę szybszej ekstrakcji mogą wzbogacić nuty wiśni. Americano jest słodkie i delikatne, ziarna bardzo dobrze sprawdzą się w kawach mlecznych o niewielkiej objętości tj. flat white lub cappuccino. Jako niezwykle uniwersalna propozycja świetnie sprawdzi się zarówno w kawiarkach, jak również ekspresach automatycznych.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 39-41g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 135.00 zł
Kawa ziarnista 75.00 zł
Kawa ziarnista 43.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 6 maja
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję