Pochodzenie ziaren: Honduras
Region: OcotepequeFarma: Finca Liquidambar Wysokość upraw: 1530-1690 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Ihcafe90, Pacas, Typica Obróbka: mokra Certyfikacja: OrganicZbiór: grudzień 2022 - marzec 2023Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - pomarańcze - toffiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaHonduras Liquidambar to klasyczna oraz uniwersalna kawa. Ściągamy ją kolejny raz i zawsze cieszy się sporym zainteresowaniem. Ostatnią propozycją w podobnym stylu był Salwador San Luis. Farma Liquidámbar została stworzona przez grupę zapaleńców zafascynowanych produkcją kawy organicznej. W krótkim czasie dzięki programowi dosadzania nowych drzewek kawowych rozrosła się ona z 28 do 45ha! Na tak dużym obszarze pracuje 12 stałych pracowników z pomocą 6 dodatkowych w trakcie zbiorów. Właściciele farmy są znani z szerokiego stosowania resztek kawy do nawożenia. Stworzyli oni nawóz z resztek miąższu kawowego i soków/klei owocowych, którego używają w formie sprayu do opryskiwania liści kawowców aby naturalnie nawozić drzewka. Część z tych technik okazała się tak skuteczna, że wdrożono je w jednej z kawowych kooperatyw, z którą są związani właściciele. Napar z Hondurasu Liquidambar jest słodki i złożony. Espresso z początku jest pełne nut czekolady oraz marcepanu. Po chwili pojawia się delikatna pomarańczowa kwasowość, którą przy trochę szybszej ekstrakcji mogą wzbogacić nuty wiśni. Americano jest słodkie i delikatne, ziarna bardzo dobrze sprawdzą się w kawach mlecznych o niewielkiej objętości tj. flat white lub cappuccino. Jako niezwykle uniwersalna propozycja świetnie sprawdzi się zarówno w kawiarkach, jak również ekspresach automatycznych. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-41gczas: 28-31 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©