Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

TORBY I CERAMIKA

ZESTAW ŚWIĄTECZNY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

HONDURAS LIQUIDAMBAR HONEY

Region: Ocotepeque

Farma: Finca Liquidámbar
Obróbka: honey
Wysokość upraw: 1670 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany:
Pacas, Catuai, Icatu, Ihcafe90, Lempira
Zbiór: grudzień-marzec 2020/2021
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83.25
Certyfikacja dla zielonego ziarna: Organic
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - marcepan - wiśnie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Honduras Liquidámbar to delikatna oraz słodka kawa, która zdecydowanie umili Wam długie jesienne wieczory!
Farma Liquidámbar została stworzona przez grupę zapaleńców zafascynowanych produkcją kawy organicznej. W krótkim czasie dzięki programowi dosadzania nowych drzewek kawowych rozrosła się ona z 28 do 45ha! Na tak dużym obszarze pracuje 12 stałych pracowników z pomocą 6 dodatkowych w trakcie zbiorów.
Właściciele farmy są znani z szerokiego stosowania resztek kawy do nawożenia. Stworzyli oni nawóz z resztek miąższu kawowego i soków/klei owocowych, którego używają w formie sprayu do opryskiwania liści kawowców aby naturalnie nawozić drzewka. Część z tych technik okazała się tak skuteczna, że wdrożono je w jednej z kawowych kooperatyw, z którą są związani właściciele.
W czasie zbiorów ziarna kawy są zbierane ręcznie a następnie poddawane obróbce honey (częściowe pozbycie się miąższu wisienek w depulperze) i suszone na słońcu, gdzie obraca się je co 30 minut aż do momentu uzyskania przez ziarno wilgotności 12%. Napar z Hondurasu Liquidámbar jest słodki, delikatny i bardzo złożony. Espresso z początku jest pełne przenikających się nut czekolady oraz marcepanu, by całość została zwieńczona długim i przyjemnym, wiśniowym finiszem. Americano jest słodkie i delikatne, a ziarna bardzo dobrze sprawdzą się w kawach mlecznych o niewielkiej objętości tj. flat white lub cappuccino.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 39-41g
czas: 29-31 sekund
UWAGA DLA EKSPRESÓW KOLBOWYCH
Ziarna wymagają dużo drobniejszego mielenia, zbyt gruby przemiał może powodować m.in. kanałowanie.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 105.00 zł
Kawa ziarnista 56.00 zł
Kawa ziarnista 33.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję