Departament: La Paz Kooperatywa: COMSA Wysokość upraw: 1200-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Catuai, Caturra, Lempira Obróbka: mokra Zbiór: 2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Certyfikacja dla zielonego ziarna: Organic, Fairtrade Stopień palenia: jasny Profil smakowy: karmel - prażone orzechy - białe winogrona - cytrusy Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy takie przeczucie, że Honduras Marcala bardzo przypadnie Wam do gustu. Jest klasyczny, uniwersalny i słodki. W 2001 r., grupa 69-ciu plantatorów postanowiła połączyć swoje siły tworząc kooperatywę COMSA. Głównym ich celem było przekształcenie klasycznej produkcji w produkcję typu Organic. Kawa produkowana przez koopertywę spełnia najwyższe normy - wiele z ich kaw wygrało plebiscyt Cup of Excellence. Farmerzy stawiają na różnorodność przy zacienianiu upraw. Wykorzystują do tego drzewa i większe rośliny rosnące na farmie (bananowce, cytrusy).
Honduras Marcala idealnie sprawdzi się jako kawa śniadaniowa. Dużo karmelowo-orzechowej słodyczy i przyjemna kwasowość białych winogron oraz cytrusów. Staramy się naszym profilem palenia wydobyć trochę owocowości z tej kawy, która dobrze balansuje napar. Słodycz i orzechowość w tej kawie są bardzo wyraźne. Kwasowość pokazuje się dopiero po ostygnięciu naparu, jest on bardzo długo słodki. Propozycja ta powinna przypaść do gustu osobom lubiącym klasyczne smaki.
Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.