Region: CelaqueKooperatywa: ARUCOFarmer: Javier Armando Romero Melgar Farma: San Isidro #2 Obróbka: fermentacja beztlenowa (anaerobic) Wysokość: 1200 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Red Catuai Zbiór: luty-marzec 2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 stopień palenia: jasny profil smakowy: czekoladki z likierem owocowym Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Honduras San Isidro jest kawą bardzo nietuzinkową, która od razu zwróciła naszą uwagę. Nie sposób tutaj nie wspomnieć o obróbce anaerobowej. Dla tego przypadku szczelnie zamknięte worki z wisienkami kawowca układa się jeden na drugim, coś na kształt piramidy. Całość okrywa się dodatkową powłoką zrobioną z nylonu. Owoce pod wpływem ciężaru zaczynają puszczać sok i fermentują, cały proces trwa 91 godzin. Odbywają się stałe pomiary temperatury, kwasowości i zawartości cukru. Tak przetworzone owoce kawowce osusza się w suszarkach solarnych przez 25 dni, by później dać im odpocząć przez miesiąc/dwa i na samym końcu oddziela się owoc od pestki, jaką jest ziarenko kawowca.
Jednoznaczny opis sensoryczny i przekazanie Państwu jak ona smakuje jest czymś, z czym próbowaliśmy się zmierzyć odkąd otrzymaliśmy próbkę. Ciężko nam jednoznacznie wyodrębnić owocowe nuty smakowe.
Honduras San Isidro to kawa o lepkim body i czekoladowej słodyczy, do której kontrastuje stosunkowo wysoka kwasowość połączona z nutami fermentacyjnymi. Do nut owocowych zaliczylibyśmy owoce tropikalne, jabłka, białe winogrona, cytryny. Pojawiają się wyraźnie, gdy kawa przestygnie. Całość jest bardzo niejednoznaczna i intrgująca w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Kwasowość można dopasować drobniejszym mieleniem na rzecz nut czekoladowych. Jest to propozycja zdecydowanie dla osób poszukujących wyjątkowości oraz nieszablonowych połączeń smakowych.
Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.