Region: Andhra Pradesh Kooperatywa: SAMTFMACS Mikrolot: 1003NObróbka: sucha Wysokość: 907-1282 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Sln5, Sln7 Zbiór: 2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,75 Certyfikacja zielonego ziarna: Fairtrade, Organic Stopień palenia: średni Profil smakowy: mleczna czekolada - czarna porzeczka - limonka Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kawa w Araku pojawiła się już ponad 100 lat temu. Zmiany na korzyść jakości zaczęły się w 2007 roku po powstaniu kooperatywy SAMTFMACS. Obecnie działa na terenie siedmiu gmin. Kawa z Araku opiera się na bardzo małych gospodarstwach, na których rośnie również pieprz, imbir, kurkuma. Mają Państwo okazję spróbować mikrolotu nr 1003N, na który składa się praca 1320 małych farm z gminy Hukumpeta.
Zbiory są przetwarzane w Araku, gdzie znajduje się w pełni wyposażone do tego miejsce. Służy ono również jako kampus szkoleniowy i jako jedyne w kraju ma certyfikację SCA (Specialty Coffee Association) oferując trening w zakresie baristycznym, zielonego ziarna, palenia kawy, czy też jej parzenia.
Zmiany w podejściu i jakości upraw widać gołym okiem - po wcześniejszym wylesianiu i kawie niskiej jakości nie ma już śladu. Zadbano o edukację wszystkich zrzeszonych członków co poskutkowało poprawą jakości i ilości zbieranych wisienek kawowca. Jest to bez dwóch zdań indyjska kawa segmentu specialty, która w dodatku w ostatnich latach stawia mocno na uprawy organiczne oraz regenerację lokalnej przyrody.
Wisienki do mikrolotu 1003N zostały zebrane ręcznie, gdy były w kolorze ciemnego bordo. Suszone na podwyższonych łożach oraz mechanicznie, nocą zakrywane grubym i bawełnianym materiałem, chroniącym je przez dodatkowym wzrostem wilgotności.
Indie Araku 1003N szczególnie polecamy miłośnikom czarnej kawy w postaci espresso lub americano.
W smaku nie przypomina niczego, do czego przyzwyczaiły nas kawy z Indii. Espresso jest lekkie, złożone i owocowe. Słodycz i kremowość mlecznej czekolady równoważy się z delikatnie kwaskowatymi owocami. W ślepym teście raczej powiedzielibyśmy, że jest to raczej jakaś eksperymentalna kawa z Brazylii.
Świetnie sprawdzi się zarówno w ekspresie jak i w kawiarce. Z mlekiem smakuje po prostu delikatnie - stąd też polecamy w wersji
na czarno.
Do ekspresu kolbowego będzie trzeba zmienić mielenie na dużo drobniejsze - jest to uwarunkowane obróbką, wysokością upraw i kruchością ziarna. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.