Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDIE EXCELSA ANAEROBIC

Pochodzenie ziaren: Indie

Stan: Karnataka
Farma: Mooleh Manay
Farmerzy: Komal i Akshay Dashrath
Wysokość upraw: 900-1200 m n.p.m.
Gatunek: 100% Excelsa
Obróbka: anaerobic natural
Zbiór: 2024
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: wanilia - przyprawy - jabłka - prażone orzechy - lukrecja
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Lubimy poszukiwać i przedstawiać Wam od czasu do czasu niszowe propozycje, excelsa zdecydowanie taką właśnie jest! Nie chodzi tutaj o popularną Kolumbię Excelso a zupełnie inny gatunek kawy. Nie jest to ani arabica, ani robusta, ani nawet liberica. Mamy do czynienia z czymś niezwykle wyjątkowym, prawie niespotykanym, ale co najważniejsze - po prostu smacznym! Excelsa pojawia się w naszej ofercie po raz drugi i tym razem jest z obróbki anaerobic natural.
Jeśli lubicie owocowe kawy, to można wrzucić jasny wypał do ekspresu ciśnieniowego - próbowaliśmy i jest zaskakująco smacznie oraz nietuzinkowo!
Została odkryta na początku XX wieku w Afryce, gdzie była znana jako Coffea dewevrei/dewevreié. Dzisiaj uprawia się ją w Azji - Wietnam, Filipiny, Indie. Dopiero 15 lat temu została wyodrębniona jako jako jedna z odmian coffea liberica. Podpięcie jej pod libericę powoduje do dzisiaj wiele nieporozumień w komunikacji oraz na międzynarodowych rynkach kawowych. Wielkość produkcji w skali całego świata jest niemożliwa do oszacowania z powodu rozmycia danych, złego nazewnictwa, bycia na zupełnym marginesie. Debata właściwie cały czas trwa - czy jest to osobny gatunek, czy nie… Rośnie na wysokości 1000-1300 m n.p.m., przypomina raczej drzewo, niż krzew. Wymaga również sporo troski podczas upraw, gdyż rośnie do 15m wzwyż. Jest za to odporna na wiele popularnych dla kawowców chorób np. rdza. Liście są dosyć duże - średnio 26cm długości i 13cm szerokości. Rozkwit kwiatów następuje kilkukrotnie, a wisienki dojrzewają cały rok! Pod względem zawartości kofeiny - jest ona jeszcze niższa, niż w arabice (0,86-1,13g na 100ml kontra 1,2-1,5g na 100ml).
Mooleh Manay jest farmą prowadzoną przez małżenstwo - Komalę i Akshaya. Nazwa pochodzi od imienia Dziadka Akshaya. Mężczyzna od najmłodszych lat miał styczność z kawą, zajmował się jednak głównie dystrybucją - aż do momentu śmierci Dziadka. Mimo, iż żadne z pary zdecydowanie nie było specem w temacie rolnictwa - w momencie przejęcia farmy postawili sobie za cel by być przykładem świetnie prosperującego systemu leśno-rolnego. Małżeństwo stawia na dużą różnorodność upraw na swoim terenie - poza kawą na farmie można znaleźć czarny pieprz, pomarańcze oraz owoc chlebowca. Rośnie tam także ponad 40 typów różnych drzew, w których koronach wiją gniazda różne gatunki ptaków - to w istocie mała dżungla.
Owoce kawowca gatunku Excelsa zbierane są ręcznie z drzew przy użyciu drabin. Przed obróbką niedojrzałe owoce oraz te unoszące się na wodzie (tzw. "floats") są usuwane, a pozostałe wiśnie umieszczane są w szczelnie zamkniętym zbiorniku na 84 godziny fermentacji. Po fermentacji owoce trafiają do szklarni, gdzie są suszone i obracane, aby zapewnić równomierną utratę wilgoci do osiągnięcia pożądanego poziomu. Następnie kawa jest pakowana w worki i przechowywana przez 2 miesiące przed łuskaniem oraz eksportem.
Można byłoby ją opisać słowami chcielibyśmy, żeby tak fantastycznie smakowały najlepsze robusty. Jeśli macie mieć jakieś oczekiwania początkowe, to naparowi najbliżej właśnie do robusty fine, ale naszym zdaniem jest bardziej złożony. Pięknie pachnie po zmieleniu. Przelew będzie zdecydowanie słodki, klasyczny, z wyraźnymi nutami prażonych orzechów i kwasowością jabłek. Warto dać kawie przestygnąć. Najbardziej smakowała nam w cuppingu i z Aeropressu, jest wtedy najlżejsza i najbardziej owocowa. Obróbka anaerobic ma jedynie delikatny charakter. Excelsa pozostawia miłe wrażenie i według nas zdecydowanie czuć potencjał.
Polecamy obowiązkowo osobom lubiącym wysokogatunkową robustę fine. Nie wiemy czy jeszcze uda nam się trafić na kolejny worek excelsy, więc zachęcamy do spróbowania! Na obecne zbiory czekaliśmy aż 2 lata!
MIELENIE
W przelewach ziarna wymagają drobniejszego mielenia.
------
Mimo jasnego palenia można parzyć Excelsę w ekspresie ciśnieniowym! Espresso będzie mieć charakter owoców tropikalnych i cytrusów z lekką orzechowością oraz nutami rumu. Można ją parzyć zarówno w ekspresie automatycznym, jak również kolbowym!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 40-45g
czas: 25-28 sekund
Polecamy rozpocząć poszukiwania przemiału od skręcenia mielenia w drobniejszą stronę!
---------
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 189,00 zł
Kawa ziarnista 100,00 zł
Kawa ziarnista 55,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję