Stan: Karnataka Farma: Mooleh Manay Farmerzy: Komal i Akshay Dashrath Wysokość upraw: 1000 m n.p.m. Gatunek: 100% Excelsa Obróbka: black honey Zbiór: 2022 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: ciemna czekolada - orzech włoski - palone masło - słodkie jabłka Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Lubimy poszukiwać i przedstawiać Wam od czasu do czasu niszowe propozycje, excelsa zdecydowanie taką właśnie jest! Nie chodzi tutaj o popularną Kolumbię Excelso a zupełnie inny gatunek kawy. Nie jest to ani arabica, ani robusta, ani nawet liberica. Mamy do czynienia z czymś niezwykle wyjątkowym, prawie niespotykanym, ale co najważniejsze - po prostu smacznym! Została odkryta na początku XX wieku w Afryce, gdzie była znana jako Coffea dewevrei/dewevreié. Dzisiaj uprawia się ją w Azji - Wietnam, Filipiny, Indie. Dopiero 15 lat temu została wyodrębniona jako jako jedna z odmian coffea liberica. Podpięcie jej pod libericę powoduje do dzisiaj wiele nieporozumień w komunikacji oraz na międzynarodowych rynkach kawowych. Wielkość produkcji w skali całego świata jest niemożliwa do oszacowania z powodu rozmycia danych, złego nazewnictwa, bycia na zupełnym marginesie. Debata właściwie cały czas trwa - czy jest to osobny gatunek, czy nie… Rośnie na wysokości 1000-1300 m n.p.m., przypomina raczej drzewo, niż krzew. Wymaga również sporo troski podczas upraw, gdyż rośnie do 15m wzwyż. Jest za to odporna na wiele popularnych dla kawowców chorób np. rdza. Liście są dosyć duże - średnio 26cm długości i 13cm szerokości. Rozkwit kwiatów następuje kilkukrotnie, a wisienki dojrzewają cały rok! Pod względem zawartości kofeiny - jest ona jeszcze niższa, niż w arabice (0,86-1,13g na 100ml kontra 1,2-1,5g na 100ml).
Mooleh Manay jest farmą prowadzoną przez małżenstwo - Komalę i Akshaya. Nazwa pochodzi od imienia Dziadka Akshaya. Mężczyzna od najmłodszych lat miał styczność z kawą, zajmował się jednak głównie dystrybucją - aż do momentu śmierci Dziadka. Mimo, iż żadne z pary zdecydowanie nie było specem w temacie rolnictwa - w momencie przejęcia farmy postawili sobie za cel by być przykładem świetnie prosperującego systemu leśno-rolnego. Małżeństwo stawia na dużą różnorodność upraw na swoim terenie - poza kawą na farmie można znaleźć czarny pieprz, pomarańcze oraz owoc chlebowca. Rośnie tam także ponad 40 typów różnych drzew, w których koronach wiją gniazda różne gatunki ptaków - to w istocie mała dżungla.
Tutaj z reguły pojawia się opis sensoryczny, ale nie tym razem nie będziemy Wam psuć zabawy! Powiemy tyle, że przy pierwszym kontakcie po otrzymaniu próbek mieliśmy takie…
Ej, dobre to! Ale jak to smakuje? Jak jakaś arabusta, mix jednego i drugiego. Zdecydowanie napar ma w sobie coś zupełnie niezwykłego - nie smakuje jak jakakolwiek kawa, którą mieliście okazję wypić. Można byłoby ją opisać słowami C
hcielibyśmy, żeby tak fantastycznie smakowały najlepsze robusty, żeby miały taką fajną kwasowość.
Jeśli macie mieć jakieś oczekiwania początkowe, to naparowi najbliżej właśnie do robusty fine, ale naszym zdaniem jest bardziej złożony. Pięknie pachnie po zmieleniu.
Przelew będzie zdecydowanie kremowo-orzechowy ze słodką kwasowością jabłek. Excelsa zupełnie zbija z tropu, pozostawia miłe wrażenie i według nas ma potencjał.
Zdecydowanie polecamy obowiązkowo osobom lubiącym wysokogatunkową robustę. Nie wiemy czy jeszcze kiedykolwiek uda nam się trafić na kolejny worek excelsy, więc zachęcamy do spróbowania! MIELENIE W przelewach ziarna wymagają drobniejszego mielenia.
Indie Excelsa Black Honey są również dostępne jako zestaw przelew/espresso --> INDIE EXCELSA SET . Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.