Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

ZESTAWY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDIE LIBERICA HONEY

Farma: Sethuraman Estate

Wysokość: 762-1200 m n.p.m.
Obróbka: honey
Gatunek: 100% Liberica
Zbiory: grudzień-luty 2020/2021
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czekolada deserowa - suszone śliwki - orzech nerkowca
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Nishant Ramesh Gurjer już od 20-stu lat prowadzi farmę Sethuraman, a jego rodzina dba o nią już od 6-ciu pokoleń! Robi to z ogromna pasją i zorientowaniem na uprawy organiczne. Oprócz najwyższej klasy Robusty sadzi również bardzo rzadką Liberikę, która jest po Arabice i Robuście trzecim głównym gatunkiem. Pochodzi ona z zachodniej części Afryki, ale ostatnio z powodzeniem sadzi się ją również na Filipinach, czy w Malezji. Odróżnia ją od pozostałych m.in. najniższy poziom kofeiny i wysoka odporność na rdzę roślinną. Drzewa kawowe Liberiki są bardzo wysokie, a wisienki mają duże rozmiary. Kawa jest z obróbki honey, czyli miąższ ma dłuższy kontakt z ziarnem, co odzwierciedla się w naparze - w postaci wysokiej słodyczy. Po obróbce ziarna suszy się przez tydzień na podwyższonych łożach do poziomu 11% wilgotności, odpoczywają w workach jutowych przez 3 tygodnie i wędrują do suchego młyna. Tam następuje końcowa faza selekcji i przygotowywania kawy na eksport. Mamy świadomość, że Liberika jest bardzo niszowym gatunkiem dlatego chcemy Wam ją przedstawić i opisać jak najlepiej potrafimy. Z pewnością urzeknie Was zapachem po otwarciu paczki - jest on owocowy i cukierkowy. Napar jest z gatunku słodkich, mocno kakaowo-orzechowy i trochę przypomina nam Robustę, w tle czają się przebłyski suszonych owoców - takich na kompot. Z espresso można wykrzesać kwasowość, natomiast americano będzie zupełnie pozbawione jakichkolwiek akcentów owocowych. Traktujemy Liberikę jako ciekawostkę i jest nam niezmiernie miło, że udało nam się ją zdobyć. Jako, że sama kawa w smaku może być ciężka - zdecydowaliśmy się na stosunkowo jasne palenie.
WAŻNE!
W ekspresie kolbowym mielenie będzie dużo, dużo drobniejsze. Ekstrakcja wiele wybacza - kawa smakowała nam w oknie czasowym 20-35 sekund, w zależności od chęci zwiększenia kwasowości w naparze. Polecamy espresso z proporcji 1:2,5 dla uzyskania lepszego balansu.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 92.00 zł
Kawa ziarnista 50.00 zł
Kawa ziarnista 28.50 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję