Pochodzenie ziaren: IndieStan: Tamil Nadu
Farma: Riverdale Producenci: Prakashan & Mohan Balaraman Wysokość upraw: 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: SLN9 Obróbka: mokraZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - prażone orzechy - krówki - suszone owoce - przyprawyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaMamy dla Was kolejne smaczne Indie! Jeśli mielibyśmy je zaszufladkować w jakikolwiek sposób, to krótki opis brzmiałby "delikatna, niekwaśna". Indie Riverdale charakteryzują się niską kwasowością i wypaliliśmy je stosunkowo jasno jak na espresso. Efekt finalny jest bardzo przyjemny! Mohan Balaraman, wraz z bratem Prakashem, to pionierzy kawy specialty w Indiach i właściciele Riverdale Estate. Przez ostatnią dekadę Riverdale wdrażało nowoczesne technologie, takie jak laboratorium cuppingowe, energooszczędny młyn wodny czy systemy nawadniania. Plantacja ma w swoim portfolio kilka odmian, w tym nawet dwie wersje Geishy! Bracia Balaraman przełamują stereotypy, udowadniając, że Indie mogą produkować kawy najwyższej jakości. Dbałość o detale obejmuje zarówno selektywne zbiory prowadzone przez przeszkolonych i dobrze opłaconych pracowników, jak i innowacyjne metody obróbki - od mytej i naturalnej po fermentacje anaerobowe i maceracje węglowe. Ziarna kawy suszone są na afrykańskich łóżkach, a wszelkie uszkodzone lub wadliwe egzemplarze są usuwane, aby zachować najwyższą jakość. Wilgotność ziaren jest monitorowana, a każda partia przechowywana osobno z pełną dokumentacją dotyczącą warunków suszenia, wielkości lotu i daty zbioru. Balaramanowie opanowali sztukę modyfikowania profilu smakowego odmiany SLN9 na mistrzowskim poziomie. Indie Riverdale Washed to delikatna kawa o niskiej kwasowości. Jeśli gustujecie w Sambie lub Daisy, na pewno warto spróbować. Espresso wyróżnia się słodkimi nutami, w tym czekoladą, karmelem i prażonymi orzechami. Americano będzie łagodne i pozbawione kwasowości. Ziarna tego typu świetnie komponują się z mlekiem. Ekspresy automatyczne również bardzo lubią się z takimi kawami. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-44gczas: 25-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©