Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

TORBY I CERAMIKA

ZESTAW ŚWIĄTECZNY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDIE ROBUSTA PEREDINA

Farma: Sethuraman Estate

Wysokość: 762-1200 m n.p.m.
Obróbka: mokra
Gatunek: 100% Robusta
Odmiana: Peredina
Zbiory: grudzień-luty 2020/2021
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: gorzka czekolada - miód - orzechy
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Z największą przyjemnością prezentujemy bardzo świeże zbiory Robusty fine z pierwszej farmy po certyfikacji produkcji wysokogatunkowej Robusty przez Światowy Instytut Kawy. Oznacza to, że ziarna muszą przekraczać minimum 80 punktów w skali SCA - być segmentu specialty.
Ogrody botaniczne na Sri Lance - w Peradeniya - zostały założone w 1371 r., a rozbudowane 350 lat później. Wraz z kolonią brytyjską przyszła kawa, która zawędrowała do Indii z wyspy Cejlon na początku XIX w. Stara Robusta, zwana również jako Peredina - od miejsca skąd się w Indiach wzięła - pojawiła się w nowym kraju w idealnym czasie. Na Sri Lance panosząca się choroba wśród kawowców - rdza liści - spustoszyła terytorium, a Robusta w Indiach miała się bardzo dobrze. Obecnie jest zbierana ręcznie kiedy BRIX (pomiar słodyczy) osiągnie minimum poziom 22. Po wstępnym sortowaniu i pozbyciu się owocu, ziarna fermentują w tankach przez 24-36 godzin. Następnie ponownie myje się je i trafiają do wody na 2 godziny. Suszenie odbywa się na betonowym patio i zajmuje tydzień. Następnie ziarno trafia do jutowych worków i czeka trzy tygodnie zanim trafi do suchego młyna, gdzie odbędzie się m.in. sortowanie i dalsze pakowanie do wysyłki. Napar ma zdecydowanie niską kwasowość - jest przyjemny, słodki i gładki. Dużo słodyczy oraz klasycznych nut. Czuć, że mamy do czynienia z Robustą, ale nie przypomina ona niczego, co znamy z najtańszych kaw marketowych. Kawa najbardziej przypadła nam do gustu przy grubym przemiale w Aeropressie, w dripie V60 metodą Tetsu Kasuya oraz w Chemexie. Polecamy również spróbować z kawiarki.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 92.00 zł
Kawa ziarnista 50.00 zł
Kawa ziarnista 28.50 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję