Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

TORBY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDONEZJA MALINO RED HONEY

Dystrykt: Gowa (South Sulawesi)
Farmer: rodzina Halim
Obróbka: red honey
Wysokość upraw: 1200-1700 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Bourbon, Typica
Zbiór: 2020/2021
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: kiwi - owoce pestkowe - wanilia
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Wybraliśmy dla Was Indonezję Gowa Malino red honey, bo autentycznie oczarowała nas swoją wyjątkowością. Nie ma w niej nut ziemno-tytoniowych charakterystycznych dla kaw azjatyckich. Jest za to mnóstwo słodyczy oraz bardzo interesująca kwasowość. Co więcej - nie wyskakuje w Google w ofercie jakiejkolwiek europejskiej palarni, jest z bardzo małej plantacji i uważamy, że to prawdziwa perełka zdecydowanie warta uwagi!
Historia kawy w tym regionie sięga 16-tego wieku, kiedy Malino było jedną z najbardziej prężnie działających pod względem produkcji kawy wiosek regionu Gowa. Niestety w kolejnym stuleciu zaraza zniszczyła praktycznie wszystkie uprawy. Dopiero w 1960 r., lokalny podróżnik - Daeng Balengkang przywiózł z jednej ze swoich eskapad ziarnka kawy, które zasadził na swojej rodzinnej farmie. Wspomogli go jego syn i rodzeństwo. Od 2016 r., rodzinę wspiera Yolan Tirta z Toduri Coffee - pomógł im wypromować ich mikroloty, zainwestować w mini młyn ze stacją do suszenia, a także wspiera ich w dążeniu do spełnienia standardów dla kaw z segmentu speciality. Obróbka red honey polega na zdarciu w depulperze do 50% owocu. Następnym etapem jest suszenie - w tym wypadku przez 7 dni, w cieniu na łożach afrykańskich. Kolejne 10 na słońcu aż do osiągnięcia 11-12% wilgotności. Importer podaje, że płaci rolnikom 92000 rupii indonezyjskiej za kilogram. Bardzo smakuje nam ta kawa, z początku dużo słodyczy, która powoli zanika na rzecz wyrazistej owocowości. Czujemy w niej zdecydowane nuty kiwi, co jest dosyć rzadkim deskryptorem w świecie kaw specialty. Do tego dużo owoców pestkowych i niejednoznaczną słodycz - waniliowa, z delikatnie orzechowym finiszem. Kawa posiada wyższą kwasowość w Aeropressie i French Pressie, w przelewie charakteryzuje się wyższą klarownością i lepszym balansem. Do metod przelewowych polecamy mielić odrobinę grubiej.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
kawa delikatnaKawa delikatna
Kawa ziarnista 135.00 zł
Kawa ziarnista 72.00 zł
Kawa ziarnista 42.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję