Pochodzenie ziaren: Kostaryka
Składniki: 50% Kostaryka San Lorenzo Natural, 50% Kostaryka San Lorenzo Washed Wysokość upraw: 1400-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Catuai, Caturra Zbiór: listopad 2023 - luty 2024Stopień palenia: omniroastProfil smakowy: ciemna czekolada - jabłka - morele - orzechy nerkowca - wiśnieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaPołączyliśmy testowo ziarna Kostaryki San Lorenzo z dwóch różnych obróbek: washed i natural. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy wprowadzić je do sprzedaży. Mieszanka idealnie realizuje nasze założenie omniroastu, czyli ziaren o owocowym charakterze w espresso i wysokim stopniu słodyczy w przelewie. Przelew z Kostaryki jest słodki, o niskiej kwasowości. We wszystkich wybranych przez nas metodach napar był pełen nut czekolady. Na dalszym tle delikatnie majaczy kwasowość jabłek i moreli, ale bardzo delikatnie i nadaje naparowi przyjemnej głębi.Smak espresso chcielibyśmy podzielić ze względu na używany sprzęt. Przy ekspresie kolbowym udało nam się uzyskać lepszy balans dzięki większej ilości nut czekoladowo-karmelowych, większą głębię i bogatszą owocowość. Ekspres automatyczny pokazał ziarenka od strony stricte słodko-owocowej, napar był bardzo lekki i pełen jabłek, moreli oraz wiśni. Nasz omniroast daje radę również w mniejszych kawach mlecznych tj. cappuccino, flat white. Obie Kostaryki dobrze współgrają ze względu na te same odmiany, tę samą wysokość upraw jednocześnie bardzo przyjemnie uzupełniają się. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-43gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, metody przelewowe.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©