Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDONEZJA ONTOSOROH SULAWESI

Kraj pochodzenia: Indonezja

Prowincja: Celebes Południowy
Producent: Ontosoroh
Wysokość upraw: 1200-2100 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: S-795, Typica
Obróbka: giling basah
Zbiór: 2022/2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5
Stopień palenia: omniroast
Profil smakowy: mleczna czekolada - cytrusy - kardamon - skórka z cytryny - czarna porzeczka
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Indonezja Ontosoroh Sulawesi idealnie realizuje nasze założenie omniroastu, czyli ziaren o owocowym charakterze w espresso i wysokim stopniu słodyczy w przelewie. Tajemnicą naszego wyboru jest tradycyjna indonezyjska obróbka giling basah, która powoduje że po otwarciu paczki czujemy zapach bliższy Kenii a jednocześnie po zaparzeniu same ziarna mają jednocześnie sporo nut charakterystycznych dla Indonezji.
Historia Adriego, założyciela Ontosoroh Coffee, jest historią prawdziwie romantyczną. Po latach studiowania za granicą zatęsknił za krajem i zatrudnił się w jednej z korporacji w Dżakarcie. W trakcie wycieczki poza miasto przypadkowo znalazł się na farmie kawowej i od razu zdiagnozował problem - bardzo smaczna kawa, ale rolnicy zupełnie nie wiedzą jak ją sprzedać. Tak powstało Ontosoroh Coffee, jako forma lokalnego patriotyzmu i chęci przedstawienia całemu światu jak może smakować kawa z Indonezji. Początkowo zaczęło się od współpracy z jedną organizacją i pięcioma farmami. Dzisiaj zatrudnionych jest siedem osób, pod opieką jest 434 rolników i 10 organizacji na trzech różnych wyspach!
Obróbka giling basah jest azjatycką wariacją obróbki mokrej podczas której na początku częściowo pozbywamy się owocu, później ziarna fermentują 2-3 dni w wodzie. Następnie niełuskane suszy się na łożach afrykańskich.
Przelew z Indonezji Ontosoroh jest słodki, o niskiej kwasowości. Wewszystkich wybranych przez nas metodach napar był pełen nut mlecznej czekolady i charakterystycznej goryczki. Częściowo można ją podciągnąć pod przyprawy typu kardamon a częściowo pod skórkę owoców cytrusowych. Na dalszym tle delikatnie majaczy cytrynowa kwasowość, ale bardzo delikatnie i nadaje naparowi przyjemnej głębi.
Espresso ma prawdziwie owocowy charakter i jest przy tym niezwykle złożone. Mieszają się tutaj dwa światy:wyraźnie cytrusowa kwasowość i sporo czekoladowej słodyczy z delikatną goryczką. Goryczka w espresso świetnie współgra z całością, szczególnie z owocami cytrusowymi. Tak jak w przelewie można jej przypisać charakter zarówno skórki cytrusowej jak i kardamonu. Napar ma dla nas delikatnie porzeczkowy finisz.Wystarczy dolać do espresso trochę wody, by móc powiedzieć, że jest słodka. Można w ten sposób łatwo przystosować ziarenka do naszych potrzeb. Kawa bez problemu daje radę w ekspresach automatycznych i kawiarkach.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 39-44g
czas: 27-30 sekund
MIELENIE
W ekspresach kolbowych kawa wymaga drobniejszego mielenia, w metodach przelewowych polecamy zmielić 1 klik drobniej.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, metody przelewowe.

Kawa ziarnista 143.00 zł
Kawa ziarnista 79.00 zł
Kawa ziarnista 45.00 zł
  • Wypalona pod:
    Omniroast

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 6 maja
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję