Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDONEZJA RENDE NAO ROBUSTA

Pochodzenie ziaren: Indonezja

Prowincja: East Nusa Tenggara
Producent: ASNIKOM
Wysokość upraw: 1200-1600 m n.p.m.
Gatunek: 100% Robusta
Obróbka: honey
Zbiór: 2024/2025
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czekolada - miód - prażone orzechy - rodzynki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Od czasu do czasu można u nas kupić wysokogatunkową robustę. Ta pochodzi z Indonezji i jeśli lubicie kawy zupełnie pozbawione kwasowości - zdecydowanie polecamy!
Robusta to gatunek rodzimy dla wyspy Flores. Inicjatorem eksportu był Adri Yahdiyan, który dzięki przypadkowemu dodaniu próbki robusty do partii arabiki, zainteresował nią europejskiego importera. ASNIKOM, spółdzielnia zrzeszająca ponad 1000 rolników z 15 wiosek, przekształciła się w pełnoprawną organizację w 2014 roku. Zdobyła nagrodę SCA Indonesia za wysoką jakość robusty, jednak przez brak dostępu do rynku nie mogła jej dobrze sprzedać.
Projekt znacząco poprawił warunki życia rolników: lepsze domy, edukacja dzieci, budowa dróg. Mimo sukcesów, wyzwania nadal istnieją: brak kapitału, wiedzy rynkowej, udziału młodzieży i kobiet, zadłużenie oraz zmienne warunki klimatyczne.
ASNIKOM wspiera rozwój poprzez szkoły rolnicze, eksperymentalne działki uprawne i wdrażanie systemów agroleśnych. Kawy są uprawiane organicznie, często współrzędnie z innymi roślinami, a młode pokolenie coraz chętniej angażuje się w działania spółdzielni i budowanie jej obecności w internecie.
Indonezja Rende Nao to delikatna i klasyczna kawa. Charakterystyczny zapach robusty jest wyczuwalny już przy mieleniu, ma jednak łagodny charakter. W naparze jest bardzo dużo słodyczy czekolady, miodu i orzechów. Espresso ma klasyczny charakter z dużą dozą nut czekoladowo-orzechowych i jest pozbawione kwasowości. Americano będzie słodkie i delikatne. Takie ziarna bardzo lubią mleko i ekspresy automatyczne!Jeśli smakowały Wam nasze poprzednie propozycje spod znaku robusty to Indonezja Rende Nao również Was nie zawiedzie! Kawa nie okłamuje nikogo czym nie jest, za to podaje to czym jest w sposób bardzo elegancki i subtelny.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g (standardowa doza)
uzysk: 36-38g
czas: 22-24 sekundy
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 143,00 zł
Kawa ziarnista 77,00 zł
Kawa ziarnista 44,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję