Pochodzenie ziaren: Indonezja
Prowincja: East Nusa Tenggara Producent: ASNIKOM Wysokość upraw: 1200-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% Robusta Obróbka: honey Zbiór: 2024/2025 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - miód - prażone orzechy - rodzynkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaOd czasu do czasu można u nas kupić wysokogatunkową robustę. Ta pochodzi z Indonezji i jeśli lubicie kawy zupełnie pozbawione kwasowości - zdecydowanie polecamy!Robusta to gatunek rodzimy dla wyspy Flores. Inicjatorem eksportu był Adri Yahdiyan, który dzięki przypadkowemu dodaniu próbki robusty do partii arabiki, zainteresował nią europejskiego importera. ASNIKOM, spółdzielnia zrzeszająca ponad 1000 rolników z 15 wiosek, przekształciła się w pełnoprawną organizację w 2014 roku. Zdobyła nagrodę SCA Indonesia za wysoką jakość robusty, jednak przez brak dostępu do rynku nie mogła jej dobrze sprzedać. Projekt znacząco poprawił warunki życia rolników: lepsze domy, edukacja dzieci, budowa dróg. Mimo sukcesów, wyzwania nadal istnieją: brak kapitału, wiedzy rynkowej, udziału młodzieży i kobiet, zadłużenie oraz zmienne warunki klimatyczne. ASNIKOM wspiera rozwój poprzez szkoły rolnicze, eksperymentalne działki uprawne i wdrażanie systemów agroleśnych. Kawy są uprawiane organicznie, często współrzędnie z innymi roślinami, a młode pokolenie coraz chętniej angażuje się w działania spółdzielni i budowanie jej obecności w internecie. Indonezja Rende Nao to delikatna i klasyczna kawa. Charakterystyczny zapach robusty jest wyczuwalny już przy mieleniu, ma jednak łagodny charakter. W naparze jest bardzo dużo słodyczy czekolady, miodu i orzechów. Espresso ma klasyczny charakter z dużą dozą nut czekoladowo-orzechowych i jest pozbawione kwasowości. Americano będzie słodkie i delikatne. Takie ziarna bardzo lubią mleko i ekspresy automatyczne!Jeśli smakowały Wam nasze poprzednie propozycje spod znaku robusty to Indonezja Rende Nao również Was nie zawiedzie! Kawa nie okłamuje nikogo czym nie jest, za to podaje to czym jest w sposób bardzo elegancki i subtelny. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 36-38gczas: 22-24 sekundy Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©