Kraj pochodzenia: IndonezjaRegion: Jawa
Producent: Ontosoroh Coffee Kooperatywa: Sapto Wening Wysokość upraw: 750-1100 m n.p.m. Gatunek: 100% RobustaOdmiana: SA-436 Obróbka: mokraZbiór: 2022/2023 Stopień palenia: średniProfil smakowy: mleczna czekolada - orzechy pekan - miód - malinyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Wysokogatunkowa robusta jest czymś co powraca do naszej oferty kilka razy w roku. Mamy zaszczyt zaprezentować po raz pierwszy robustę fine z Indonezji. Samo zielone ziarno prezentuje bardzo dużo jakości - kto lubi orzechowe kawy o niskiej kwasowości, ten będzie zadowolony! Sapto Wening jest kooperatywą założoną przez młodych ludzi dla młodych ludzi - głównie w wieku 17-30 lat. Batang jest regionem w środkowej Jawie porośniętym dookoła lasami sosnowymi. Młodzi ludzie zamieszkujący okolice próbowali różnych prac. Pewnego dnia postanowili połączyć siły by stworzyć projekt, który umożliwi im życie na przyzwoitym poziomie. Ich założeniem była uprawa kawy z wykorzystaniem okolicznej przyrody, ale tak by nie ściąć ani jednej z porastających okolice sosen. W ten sposób zaczęli dosadzać krzaki robusty pomiędzy drzewami sosny. Cały zysk, który udało im się wypracować zainwestowali ponownie w wyposażenie stacji obróbki, otwarcie własnego sklepiku z kawą pośród lasu sosnowego, a także w ciągłe podnoszenie jakości surowca. Dzięki tym działaniom udało im się znacznie podnieść cenę, za którą sprzedają swoje ziarna przy jednoczesnym dbaniu o otaczające ich środowisko naturalne. Charakterystyczny zapach robusty jest wyczuwalny już przy mieleniu, ma jednak łagodny charakter. W naparze jest bardzo dużo słodyczy czekolady, miodu i orzechów. Nie znajdujemy w nim nic charakterystycznego dla przykrego posmaku kawy sklepowej. Espresso jest delikatne oraz kremowo-orzechowe, w ekspresie koilbowym można nawet z niego uzyskać odrobinę bardzo przyjemnej kwasowości malin i jabłek. Polecamy przepis poniżej!Americano będzie słodkie i delikatne. Takie ziarna bardzo lubią mleko i ekspresy automatyczne.Jeśli smakowały Wam nasze poprzednie propozycje spod znaku robusty to Indonezja Sapto Wening również Was nie zawiedzie! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-42gczas: 23-25 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©