Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

INDONEZJA SAPTO WENING ROBUSTA

Kraj pochodzenia: Indonezja

Region: Jawa
Producent: Ontosoroh Coffee
Kooperatywa: Sapto Wening
Wysokość upraw: 750-1100 m n.p.m.
Gatunek: 100% Robusta
Odmiana: SA-436
Obróbka: mokra
Zbiór: 2022/2023
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: mleczna czekolada - orzechy pekan - miód - maliny
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Wysokogatunkowa robusta jest czymś co powraca do naszej oferty kilka razy w roku. Mamy zaszczyt zaprezentować po raz pierwszy robustę fine z Indonezji. Samo zielone ziarno prezentuje bardzo dużo jakości - kto lubi orzechowe kawy o niskiej kwasowości, ten będzie zadowolony!
Sapto Wening jest kooperatywą założoną przez młodych ludzi dla młodych ludzi - głównie w wieku 17-30 lat. Batang jest regionem w środkowej Jawie porośniętym dookoła lasami sosnowymi. Młodzi ludzie zamieszkujący okolice próbowali różnych prac. Pewnego dnia postanowili połączyć siły by stworzyć projekt, który umożliwi im życie na przyzwoitym poziomie. Ich założeniem była uprawa kawy z wykorzystaniem okolicznej przyrody, ale tak by nie ściąć ani jednej z porastających okolice sosen. W ten sposób zaczęli dosadzać krzaki robusty pomiędzy drzewami sosny. Cały zysk, który udało im się wypracować zainwestowali ponownie w wyposażenie stacji obróbki, otwarcie własnego sklepiku z kawą pośród lasu sosnowego, a także w ciągłe podnoszenie jakości surowca. Dzięki tym działaniom udało im się znacznie podnieść cenę, za którą sprzedają swoje ziarna przy jednoczesnym dbaniu o otaczające ich środowisko naturalne.
Charakterystyczny zapach robusty jest wyczuwalny już przy mieleniu, ma jednak łagodny charakter. W naparze jest bardzo dużo słodyczy czekolady, miodu i orzechów. Nie znajdujemy w nim nic charakterystycznego dla przykrego posmaku kawy sklepowej. Espresso jest delikatne oraz kremowo-orzechowe, w ekspresie koilbowym można nawet z niego uzyskać odrobinę bardzo przyjemnej kwasowości malin i jabłek. Polecamy przepis poniżej!Americano będzie słodkie i delikatne. Takie ziarna bardzo lubią mleko i ekspresy automatyczne.Jeśli smakowały Wam nasze poprzednie propozycje spod znaku robusty to Indonezja Sapto Wening również Was nie zawiedzie!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 38-42g
czas: 23-25 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
kawa delikatnaKawa delikatna
Kawa ziarnista 129.00 zł
Kawa ziarnista 71.00 zł
Kawa ziarnista 41.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 6 maja
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję