Pochodzenie ziaren: Indonezja
Region: Jawa ZachodniaProducent: Ontosoroh Wysokość upraw: 1400-1700 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catimor, S-288, S-795, Typica Obróbka: honeyZbiór: 2022/2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: bakalie - mandarynki - trawa cytrynowa - krówkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Indonezja Sunda Tilu Honey to kawa pełna pasji i jakości. Na ślepo ciężko byłoby nam zgadnąć jej pochodzenie, najprawdopodobniej celowalibyśmy w Amerykę Środkową. Jest karmelowo-bakaliowa z dużą dozą złożoności i delikatną, cytrusową kwasowością. Przede wszystkim bardzo czysta w smaku i sprawia dużo frajdy! Asep jest głową rodzinnego biznesu, którego marzeniem było wyniesienie produkcji kawy na wyższy poziom. Los jednak nie sprzyjał mu aż do czasu spotkania Adriego - założyciela Ontosoroh Coffee. Można byłoby powiedzieć, że od razu "kliknęło" między nimi - zaczęli współpracować i wymieniać pomysły co błyskawicznie przełożyło się na nową jakość. Jak dotąd udało im się zainwestować zarówno w magazyn do przechowywania ziaren, jak i stację suszenia. Farma, z której pochodzi kawa (tak jak i inne w regionie) boryka się z problemami bardzo niskich zbiorów spowodowanych zmianami klimatycznymi. Dodatkowym utrudnieniem jest spopularyzowania w regionie uprawa tabaki, która do wzrostu potrzebuje dużego nasłonecznienia i oprysków chemicznych, a więc nie może bezpośrednio sąsiadować z kawą.Indonezja Sunda Tilu Honey jest według nas prawdziwą perełką ze względu na ogrom jakości jaki prezentuje. Napar jest z gatunku tych bakaliowo-karmelowych, ale trudnych do "na ślepo". Śledziliśmy ziarna w cuppingu przez kilka pierwszych dni od wypału i prosto z pieca udało nam się wyłapać soczystą kwasowość oraz jaśminową kwiatowość (sic!). Kilka dni później kawa staje się słodsza i bardziej ułożona, ale jeśli dostaniecie bardzo świeży wypał - polecamy spróbować! Indonezja Sunda Tilu Honey w metodach przelewowych wypada dosyć równo - na bakaliowym tle pojawia się przyjemnie słodka kwasowość mandarynek i przebijają się nuty trawy cytrynowej. Napar jest niezwykle czysty, słodki i złożony. Jeśli lubicie takie napary - gorąco polecamy! MIELENIE W metodach przelewowych polecamy ciut drobniejsze mielenie! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©