Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia Blend

Palarnia kawy

InstagramFacebook

AKCESORIA

DO ESPRESSO

METODY PRZELEWOWE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KAWA BEZKOFEINOWA

Od momentu wynalazku Ludwika Roseliusa i Karla Wimmera na początku XX w. wiele uległo zmianie. Przede wszystkim kawy bezkofeinowej nie uzyskuje się z przypadku. Zielone ziarna są spryskiwane bądź zatapiane w swoistym rozpuszczalniku kofeiny. Wyróżniamy następujące sposoby: z udziałem rozpuszczalników chemicznych, pośredniego rozpuszczalnika, z użyciem gazów nadkrytycznych oraz Swiss Water. W metodzie z użyciem rozpuszczalników chemicznych ziarna poddaje się działaniu pary przez 30 minut w wyniku czego pęcznieją. Następnie powtarzalnie przez kilka godzin spryskuje się je chlorkiem metylenu, bądź octanem etylu. Na sam koniec trzeba ponownie użyć pary, by pozbyć sie substancji chemicznych. Metoda pośredniego rozpuszczalnika nie usuwa kofeiny bezpośrednio z zielonego ziarna, ale najpierw odseparowuje ją dzięki moczeniu przez kilka godzin w gorącej wodzie. Następnie w wyniku adsorpcji z użyciem węgla aktywowanego kofeina zostaje usunięta oraz zielone ziarno ponownie zanurza się w cieczy nadając mu smak (oleje kawowe dalej są obecne w wodzie). Trzeci sposób z użyciem gazów nadkrytycznych zaczyna się moczeniem zielonego ziarna w gorącej wodzie. Przy podwyższonym ciśnieniu gazy zachowują sie jak ciecze, w związku z czym wprowadzony dwutlenek węgla w stanie nadkrytycznym jest selektywnym rozpuszczalnikiem kofeiny, która pod wpływem wysokiego ciśnienia nie pozostawia po sobie śladu w zielonych ziarnach. Dzięki późniejszemu wypłukiwaniu odseparowuje się sam ekstrakt z kofeiny w celu dalszej odsprzedaży. Ostatnią metodą jest Swiss Water, która wykorzystuje filtrację - pozwalając na przetwarzanie ilości przemysłowych. Mimo wynalezienia jej w 1980 jest tylko kilka miejsc na świecie wykorzystuje Swiss Water. Kawa moczy się przez wiele godzin w gorącej wodzie uwalniając kofeinę wraz z olejami i molekułami odpowiedzialnymi za smak. Powstały ekstrakt przepuszcza się przez filtr ze złożem węgla aktywowanego zatrzymującego kofeinę. Pozostałą ciecz zawierająca jedynie molekuły smakowe łączy się ponownie z ziarnem i suszy. Zaletą pierwszych dwóch metody jest możliwość odzyskania czystej kofeiny i sprzedaż firmom produkującym suplementy diety oraz zajmującymi się zdrową żywnością.

Kawa bezkofeinowa mimo swojej nazwy i nowoczesnych technik przetwarzania zawiera śladowe ilości kofeiny. Nie mniej jednak wartość ta wynosi mniej, niż 1%. Palarnia Blend oferuje różnorodność kaw - zapraszamy do zapoznania się z ofertą.

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję