Pochodzenie ziaren: Kenia
Hrabstwo: KirinyagaStacja obróbki: Kainamui Wysokość upraw: 1650 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Ruiru 11, SL28, Batian Obróbka: mokraZbiór: 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: pomelo - zielone jabłka - brązowy cukier - wiśnie - czerwone porzeczkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Zaryzykujemy stwierdzenie, że Kenia Kainamui jest "taka trochę w starym stylu"! Znajdziecie tutaj dużo kwasowości cytrusów, zielonych jabłek oraz porzeczek. Założona w 1963 roku stacja obróbki Kainamui stanowi filar lokalnej społeczności kawowej, z dumą wspieranej przez 2 000 drobnych plantatorów (1 200 mężczyzn i 800 kobiet), z których każdy uprawia średnio około 200 drzew kawowych. Po wstępnej separacji wodnej pierwszy etap fermentacji trwa około 24 godziny. Następnie ziarna są dokładnie myte i przenoszone do wtórnych zbiorników fermentacyjnych, gdzie proces fermentacji trwa kolejne 12-24 godziny. Po tym etapie ziarna trafiają do kanałów myjących. Następuje ponowne moczenie w świeżej wodzie przez kolejne 24 godziny. Pomaga to we wzmocnieniu kwasowości oraz nadaje kawie żywe, złożone nuty owocowe, które są charakterystyczne dla kaw kenijskich. Suszenie zaczyna się początkowo poprzez rozłożenie cienkiej warstwy na podniesionych stołach suszących, aby w ciągu pierwszych 6 godzin zmniejszyć zawartość wilgoci do około 50%. Następnie ziarna układa się grubszą warstwą i suszy powoli przez okres od 5 do 10 dni.Po całkowitym wysuszeniu ziarna jest przenoszone do prywatnych młynów i pozostawiane do odpoczynku w "bodegach". Kenia Kainamui jest zdecydowanie dla osób lubiących cytrusową kwasowość. Niezależnie od tego, czy wybierzecie równolegle dostępną Kenię Marumi, czy Kenię Kainamui będą to kawy o podobnym charakterze. W kubku możecie oczekiwać sporej ilości nut cytrusowych w stronę słodkiego, białego grejpfruta; zielonego jabłka oraz słodycz czarnej herbaty z cukrem trzcinowym. Wraz ze spadkiem temperatury naparu dochodzi delikatna kwasowość w kolorze czerwonym, w postaci wiśni lub czereśni oraz porzeczek. Najbardziej owocowy napar uzyskacie z Hario i Aeropressu. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa owocowaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
