Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KENIA KAINAMUI

Pochodzenie ziaren: Kenia

Hrabstwo: Kirinyaga
Stacja obróbki: Kainamui
Wysokość upraw: 1650 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Ruiru 11, SL28, Batian
Obróbka: mokra
Zbiór: 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: pomelo - zielone jabłka - brązowy cukier - wiśnie - czerwone porzeczki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Zaryzykujemy stwierdzenie, że Kenia Kainamui jest "taka trochę w starym stylu"! Znajdziecie tutaj dużo kwasowości cytrusów, zielonych jabłek oraz porzeczek.
Założona w 1963 roku stacja obróbki Kainamui stanowi filar lokalnej społeczności kawowej, z dumą wspieranej przez 2 000 drobnych plantatorów (1 200 mężczyzn i 800 kobiet), z których każdy uprawia średnio około 200 drzew kawowych.
Po wstępnej separacji wodnej pierwszy etap fermentacji trwa około 24 godziny. Następnie ziarna są dokładnie myte i przenoszone do wtórnych zbiorników fermentacyjnych, gdzie proces fermentacji trwa kolejne 12-24 godziny. Po tym etapie ziarna trafiają do kanałów myjących. Następuje ponowne moczenie w świeżej wodzie przez kolejne 24 godziny. Pomaga to we wzmocnieniu kwasowości oraz nadaje kawie żywe, złożone nuty owocowe, które są charakterystyczne dla kaw kenijskich.
Suszenie zaczyna się początkowo poprzez rozłożenie cienkiej warstwy na podniesionych stołach suszących, aby w ciągu pierwszych 6 godzin zmniejszyć zawartość wilgoci do około 50%. Następnie ziarna układa się grubszą warstwą i suszy powoli przez okres od 5 do 10 dni.
Po całkowitym wysuszeniu ziarna jest przenoszone do prywatnych młynów i pozostawiane do odpoczynku w "bodegach".
Kenia Kainamui jest zdecydowanie dla osób lubiących cytrusową kwasowość.
Niezależnie od tego, czy wybierzecie równolegle dostępną Kenię Marumi, czy Kenię Kainamui będą to kawy o podobnym charakterze. W kubku możecie oczekiwać sporej ilości nut cytrusowych w stronę słodkiego, białego grejpfruta; zielonego jabłka oraz słodycz czarnej herbaty z cukrem trzcinowym. Wraz ze spadkiem temperatury naparu dochodzi delikatna kwasowość w kolorze czerwonym, w postaci wiśni lub czereśni oraz porzeczek. Najbardziej owocowy napar uzyskacie z Hario i Aeropressu.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 209,00 zł
Kawa ziarnista 110,00 zł
Kawa ziarnista 59,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję