Hrabstwo: Trans Nzoia Farma: Sakami Wysokość upraw: 1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: SL-28, Ruiru 11 Obróbka: washed anaerobic Zbiór: 2022 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: cytrusy - grappa - dzika róża - cukier muscovado Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kenia z obróbki beztlenowej jest czymś niezwykle rzadkim. Sakami anaerobic w smaku jest niezwykle czysta, cytrusowa i intrygująca. Polecamy wszystkim miłośnikom ziaren z tego kraju! Sakami Coffee jest to farma z niesamowitym potencjałem, prowadzona przez rodowitą Kenijkę Glorię oraz jej męża Jarmo (pochodzącego z Finlandii). Kładą oni duży nacisk na naturę i ochronę środowiska. Na farmie zamontowane są panele słoneczne by zmaksymalizować użycie ekologicznych źródeł energii. Gloria i Jarmo sadzą między drzewkami kawowca makadamię by uzyskać bardziej zróżnicowane środowisko. Na farmie pozostawiono również
dzikie tereny, gdzie drzewa i roślinność rośnie naturalnie bez ingerencji człowieka. Wokół farmy znajdują się ule, a sami farmerzy unikają użycia pestycydów i herbicydów. Owoce kawowca i łupiny orzechów są kompostowane i nawozi się nimi glebę. Dodatkowo woda używana przy mytej obróbce jest ponownie przetwarzana i wykorzystuje się ją do nawadniania pobliskiego pastwiska.
Jakakolwiek inna obróbka niż klasyczna mokra jest czymś nietuzinkowym dla Kenii
. Ziarna poddane obróbce beztlenowej bywają ciężkie, z mocnym posmakiem fermentacyjnym. Tak dzieje się jeśli mamy do czynienia z ziarnami anaerobic natural lub czymś zupełnie niekontrolowanym. Anaerobic washed jest zdecydowanie mniej szalony, gdyż całe wisienki nie są poddawane fermentacji a jedynie same ziarna, które NIE SĄ oblepione cukrami pochodzącymi z owoców.
W tym wypadku obróbka beztlenowa mokra nadaje cytrusowej Kenii delikatnie gronowego charakteru. Taki też jest sam napar.
Możemy spodziewać się po nim sporej ilości nut cytrusowych: dojrzałe cytryny, czerwone pomarańcze, pomelo, czerwone grejpfruty.
Do tego dodajmy czerwone winogrona, jeżyny i delikatnie fermentacyjny posmak. Kenia Sakami Anaerobic jest również delikatnie kwiatowa w stronę dzikiej róży, a całość balansuje spora słodycz nut karmelowo-cukrowych oraz kremowość. Napar dosyć mocno zmienia się po zaparzeniu, fajnie rozwija się podczas powolnego spadku temperatury. Ziarenka są niezwykle uniwersalne, łatwe do zaparzenia. Jak niemal każdy anaerobic przy przelewach wymaga delikatnej korekty przemiału. Polecamy, propozycja zdecydowanie warta uwagi (jeśli lubicie kawy o owocowym charakterze)!
MIELENIE W przelewach ziarna wymagają trochę drobniejszego mielenia.
Kenia Sakami Anaerobic jest również dostępna jako zestaw dwóch Kenii --> KENIA SET . Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.