Pochodzenie ziaren: KeniaHrabstwo: Trans NzoiaFarma: Sakami Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: SL28, Ruiru 11, Batian, K7Obróbka: suchaZbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: owoce leśne - pomarańcze - agrest - białe winogronaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia W tym roku również mamy dla Was kilka Kenii z farmy Sakami. Uważamy, że ziarna są fantastycznej jakości, natomiast sama różnorodność smaku jest imponująca. Obróbka sucha w Kenii jest dużo mniej popularna, a szkoda! Moglibyśmy mieć wtedy więcej takich perełek jak ta… Zdecydowanie polecamy! Sakami Coffee to farma z niesamowitym potencjałem, prowadzona przez rodowitą Kenijkę Glorię oraz jej męża Jarmo (pochodzącego z Finlandii). Kładą oni duży nacisk na naturę i ochronę środowiska. Na farmie zamontowane są panele słoneczne aby zmaksymalizować użycie ekologicznych źródeł energii. Gloria i Jarmo sadzą między drzewkami kawowca makadamię by uzyskać bardziej zróżnicowane środowisko. Na farmie pozostawiono również dzikie tereny, gdzie drzewa i cała flora rośnie naturalnie - bez ingerencji człowieka. Wokół farmy znajdują się ule, a sami farmerzy unikają używania pestycydów i herbicydów. Owoce kawowca i łupiny orzechów są kompostowane i wykorzystywane do nawożenia gleby. Dodatkowo woda używana przy mytej obróbce jest ponownie przetwarzana i wykorzystuje się ją do nawadniania pobliskiego pastwiska. Efekt po zaparzeniu jest niezwykle interesujący! Pomimo słodkiej obróbki, kwasowość przebija się dosyć szybko - jest złożona i rośnie wraz ze spadkiem temperatury naparu. Na pierwszym planie czuć owoce leśne, pomarańcze, marakuję. Nieco później kwasowość robi się bardziej biała, agrestowa i zyskuje na wyrazistości. Napar na przyjemną kontrę słodyczy, więc całość jest dosyć dobrze zbalansowana. Nie zauważyliśmy jakichkolwiek problemów z parzeniem, ziarna są bardzo uniwersalne i sprawdzają się w każdej metodzie! Jest to dobra, nietuzinkowa Kenia - najlepiej przekonać się o tym samemu…Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©