Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KENIA SAKAMI NATURAL

Pochodzenie ziaren: Kenia

Hrabstwo: Trans Nzoia
Farma: Sakami
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: SL28, Ruiru 11, Batian, K7
Obróbka: sucha
Zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: owoce leśne - pomarańcze - agrest - białe winogrona
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
W tym roku również mamy dla Was kilka Kenii z farmy Sakami. Uważamy, że ziarna są fantastycznej jakości, natomiast sama różnorodność smaku jest imponująca. Obróbka sucha w Kenii jest dużo mniej popularna, a szkoda! Moglibyśmy mieć wtedy więcej takich perełek jak ta… Zdecydowanie polecamy!
Sakami Coffee to farma z niesamowitym potencjałem, prowadzona przez rodowitą Kenijkę Glorię oraz jej męża Jarmo (pochodzącego z Finlandii). Kładą oni duży nacisk na naturę i ochronę środowiska. Na farmie zamontowane są panele słoneczne aby zmaksymalizować użycie ekologicznych źródeł energii. Gloria i Jarmo sadzą między drzewkami kawowca makadamię by uzyskać bardziej zróżnicowane środowisko.
Na farmie pozostawiono również dzikie tereny, gdzie drzewa i cała flora rośnie naturalnie - bez ingerencji człowieka. Wokół farmy znajdują się ule, a sami farmerzy unikają używania pestycydów i herbicydów. Owoce kawowca i łupiny orzechów są kompostowane i wykorzystywane do nawożenia gleby. Dodatkowo woda używana przy mytej obróbce jest ponownie przetwarzana i wykorzystuje się ją do nawadniania pobliskiego pastwiska.
Efekt po zaparzeniu jest niezwykle interesujący! Pomimo słodkiej obróbki, kwasowość przebija się dosyć szybko - jest złożona i rośnie wraz ze spadkiem temperatury naparu. Na pierwszym planie czuć owoce leśne, pomarańcze, marakuję. Nieco później kwasowość robi się bardziej biała, agrestowa i zyskuje na wyrazistości. Napar na przyjemną kontrę słodyczy, więc całość jest dosyć dobrze zbalansowana. Nie zauważyliśmy jakichkolwiek problemów z parzeniem, ziarna są bardzo uniwersalne i sprawdzają się w każdej metodzie! Jest to dobra, nietuzinkowa Kenia - najlepiej przekonać się o tym samemu…
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 172.00 zł
Kawa ziarnista 95.00 zł
Kawa ziarnista 53.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 6 maja
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję