Pochodzenie ziaren: Kenia
Hrabstwo: Trans NzoiaFarma: Sakami Wysokość upraw: 1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: SL28, Ruiru 11, Batian, K7 Obróbka: mokraZbiór: 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: maliny - biały grejpfrut - wanilia - czerwone porzeczkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaŚwieże zbiory z Kenii to zdecydowanie coś, na co warto czekać. Co roku prezentujemy Wam kawy z kooperatywy Sakami, gdyż ta nigdy nas nie zawodzi. Peaberry to niewielkie ziarenka, ale za to pełne smaku - w kubku znajdziecie dużo przyjemnej kwasowości na tle waniliowej słodyczy. Sakami Coffee to farma i zarazem kooperatywa o niezwykłym potencjale. Prowadzona jest przez Kenijkę Glorię i męża Jarmo (pochodzi z Finlandii). Ich priorytetem jest harmonijne współistnienie z naturą oraz troska o środowisko. Na farmie zainstalowano panele słoneczne, aby maksymalnie wykorzystywać odnawialne źródła energii. Gloria i Jarmo sadzą drzewa makadamii między krzewami kawowca, tworząc bardziej zróżnicowany ekosystem. Znaczna część terenu pozostaje dzika - roślinność rozwija się tam naturalnie, bez ingerencji człowieka. Wśród bujnej flory znajdują się ule, a farmerzy świadomie rezygnują z pestycydów i herbicydów. Owoce kawowca i łupiny orzechów są kompostowane i wykorzystywane jako naturalny nawóz, a woda używana do mytej obróbki kawy jest odzyskiwana i przeznaczana na nawadnianie pobliskich pastwisk. To miejsce, gdzie tradycja uprawy kawy łączy się z ekologicznymi rozwiązaniami, tworząc zrównoważoną i przyjazną naturze przestrzeń. Kenia Sakami Peaberry to kawa o wyraźnie owocowym profilu. Na pierwszy plan wysuwają się akcenty malin, białego grejpfruta i czerwonych porzeczek. Kwasowość jest balansowana przez nuty wanilii. Całość sprawia bardzo dużo przyjemności. Ziarna dobrze wychodzą we wszystkich metodach parzenia i ciężko było nam wybrać tę ulubioną. Fani kaw z Kenii powinny być zadowoleni… W cuppingu po przestygnięciu był bardzo delikatny pomidorek koktajlowy! :) Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©