Data palenia: 17.09.2025
Powód przeceny: kawa wypalona ciut ciemniej niż zwykle, będzie słodsza i bardziej "czekoladowa" niż pierwotna wersja.
Kawy w kategorii outlet mogą być zapakowane w brzydsze opakowania np. bez owijki. Informacja o kawie zostanie przyklejona z tyłu opakowania. --------------------------OPIS KAWY Pochodzenie ziaren: KeniaHrabstwo: Trans NzoiaFarma: SakamiWysokość upraw: 1800 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: SL28, Ruiru 11, Batian, K7Obróbka: mokraZbiór: 2025Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,25Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: maliny - biały grejpfrut - wanilia - czerwone porzeczkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaŚwieże zbiory z Kenii to zdecydowanie coś, na co warto czekać. Co roku prezentujemy Wam kawy z kooperatywy Sakami, gdyż ta nigdy nas nie zawodzi. Peaberry to niewielkie ziarenka, ale za to pełne smaku - w kubku znajdziecie dużo przyjemnej kwasowości na tle waniliowej słodyczy.Sakami Coffee to farma i zarazem kooperatywa o niezwykłym potencjale. Prowadzona jest przez Kenijkę Glorię i męża Jarmo (pochodzi z Finlandii). Ich priorytetem jest harmonijne współistnienie z naturą oraz troska o środowisko. Na farmie zainstalowano panele słoneczne, aby maksymalnie wykorzystywać odnawialne źródła energii. Gloria i Jarmo sadzą drzewa makadamii między krzewami kawowca, tworząc bardziej zróżnicowany ekosystem.
Znaczna część terenu pozostaje dzika - roślinność rozwija się tam naturalnie, bez ingerencji człowieka. Wśród bujnej flory znajdują się ule, a farmerzy świadomie rezygnują z pestycydów i herbicydów. Owoce kawowca i łupiny orzechów są kompostowane i wykorzystywane jako naturalny nawóz, a woda używana do mytej obróbki kawy jest odzyskiwana i przeznaczana na nawadnianie pobliskich pastwisk. To miejsce, gdzie tradycja uprawy kawy łączy się z ekologicznymi rozwiązaniami, tworząc zrównoważoną i przyjazną naturze przestrzeń.
Kenia Sakami Peaberry to kawa o wyraźnie owocowym profilu.
Na pierwszy plan wysuwają się akcenty malin, białego grejpfruta i czerwonych porzeczek. Kwasowość jest balansowana przez nuty wanilii. Całość sprawia bardzo dużo przyjemności. Ziarna dobrze wychodzą we wszystkich metodach parzenia i ciężko było nam wybrać tę ulubioną. Fani kaw z Kenii powinny być zadowoleni… W cuppingu po przestygnięciu był bardzo delikatny pomidorek koktajlowy! :)
Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 195,00 zł
0,5 kg - 102,00 zł
0,25 kg - 56,00 zł