Pochodzenie ziaren: Kenia
Hrabstwo: NandiKooperatywa: Sakami Farma: ChepsangorProducent: Rosebella Langat Wysokość upraw: 1700-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Ruiru 11, Batian Obróbka: suchaZbiór: 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: ananas - rodzynki - morele - pomarańczeData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaŚwieże zbiory z Kenii to zdecydowanie coś, na co warto czekać. Co roku prezentujemy Wam kawy z kooperatywy Sakami, gdyż ta nigdy nas nie zawodzi. Kenia Rosebella jest z obróbki suchej, która dalej jest swoistym rarytasem dla tego kraju. Dr Rosebella dorastała obserwując trudności z jakimi zmagają się kobiety w wiejskich społecznościach. Sama miała to szczęście, że mogła podjąć naukę i zdobyła tytuł doktora marketingu. Mimo to nie zdecydowała się na poszukiwanie wygodnej pracy za biurkiem a postanowiła iść w kierunku upraw kawy. Kobiety lokalnie wykonują ciężkie prace przy produkcji węgla drzewnego, który nie tylko jest szkodliwy dla ich zdrowia, ale także dla środowiska. Dr Rosebella postanowiła stworzyć im alternatywę i być może zmienić życie. Tytuł naukowy, który zdobyła dodaje jej dodatkowego autorytetu biznesowego w zdominowanych przez mężczyzn kenijskich realiach.W 2018 roku, po wcześniejszym zdobyciu wsparcia finansowego, dostarczyła do 40 kobiet 40 drzewek kawy jednocześnie oferując im swoją wiedzę oraz wsparcie techniczne. Farma Chepsangor zlokalizowana jest w południowo-zachodniej części Kenii, na zboczach Doliny Great Rift. Na farmie przykłada się ogromną wagę do dbałości o glebę - rok do roku przeprowadza się testy by sprawdzić w jakim jest stanie i w razie potrzeby odpowiednio ją użyźnić. Kenia Sakami Rosebella ma sporo lepkiej słodyczy z rodzynkowym finiszem oraz nuty owocowe w postaci ananasa, pomarańczy i moreli. Dołożylibyśmy do tego suszone owoce. Mimo słodkiej obróbki oraz odmian, które nie zaczynają się od SL - jest owocowo i przyjemnie. W Aeropressie można uzyskać więcej kwasowości, przelewy wychodzą bardziej zbalansowane. W naparze dobrze czuć wpływ originu, jak również samego przetwarzania ziaren. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©