Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KENIA SAKAMI ROSEBELLA

Pochodzenie ziaren: Kenia

Hrabstwo: Nandi
Kooperatywa: Sakami
Farma: Chepsangor
Producent: Rosebella Langat
Wysokość upraw: 1700-2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Ruiru 11, Batian
Obróbka: sucha
Zbiór: 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
ananas - rodzynki - morele - pomarańcze
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Świeże zbiory z Kenii to zdecydowanie coś, na co warto czekać. Co roku prezentujemy Wam kawy z kooperatywy Sakami, gdyż ta nigdy nas nie zawodzi. Kenia Rosebella jest z obróbki suchej, która dalej jest swoistym rarytasem dla tego kraju.
Dr Rosebella dorastała obserwując trudności z jakimi zmagają się kobiety w wiejskich społecznościach. Sama miała to szczęście, że mogła podjąć naukę i zdobyła tytuł doktora marketingu. Mimo to nie zdecydowała się na poszukiwanie wygodnej pracy za biurkiem a postanowiła iść w kierunku upraw kawy. Kobiety lokalnie wykonują ciężkie prace przy produkcji węgla drzewnego, który nie tylko jest szkodliwy dla ich zdrowia, ale także dla środowiska. Dr Rosebella postanowiła stworzyć im alternatywę i być może zmienić życie. Tytuł naukowy, który zdobyła dodaje jej dodatkowego autorytetu biznesowego w zdominowanych przez mężczyzn kenijskich realiach.
W 2018 roku, po wcześniejszym zdobyciu wsparcia finansowego, dostarczyła do 40 kobiet 40 drzewek kawy jednocześnie oferując im swoją wiedzę oraz wsparcie techniczne. Farma Chepsangor zlokalizowana jest w południowo-zachodniej części Kenii, na zboczach Doliny Great Rift. Na farmie przykłada się ogromną wagę do dbałości o glebę - rok do roku przeprowadza się testy by sprawdzić w jakim jest stanie i w razie potrzeby odpowiednio ją użyźnić.
Kenia Sakami Rosebella ma sporo lepkiej słodyczy z rodzynkowym finiszem oraz nuty owocowe w postaci ananasa, pomarańczy i moreli. Dołożylibyśmy do tego suszone owoce. Mimo słodkiej obróbki oraz odmian, które nie zaczynają się od SL - jest owocowo i przyjemnie. W Aeropressie można uzyskać więcej kwasowości, przelewy wychodzą bardziej zbalansowane. W naparze dobrze czuć wpływ originu, jak również samego przetwarzania ziaren.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 195,00 zł
Kawa ziarnista 102,00 zł
Kawa ziarnista 56,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję