Pochodzenie ziaren: Kenia
Hrabstwo: Trans NzoiaFarma: Sakami Wysokość upraw: 1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: SL28, Ruiru 11 Obróbka: mytaZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: mleczna czekolada - biały grejpfrut - żurawinaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia W oczekiwaniu na nowe zbiory mamy dla Was ostatnią Kenię z sezonu 2023. Kenia Sakami Washed SL28 AB jest słodsza i bardziej zbalansowana od wszystkich jakie mieliśmy. Jeśli poszukujecie mocno owocowej Kenii, to odradzamy. Jeśli natomiast lubicie przyjemne i zbalansowane napary to jak najbardziej zapraszamy na pokład! Sakami Coffee to farma z niesamowitym potencjałem, prowadzona przez rodowitą Kenijkę Glorię oraz jej męża Jarmo (pochodzącego z Finlandii). Kładą oni duży nacisk na naturę i ochronę środowiska. Na farmie zamontowane są panele słoneczne aby zmaksymalizować użycie ekologicznych źródeł energii. Gloria i Jarmo sadzą między drzewkami kawowca makadamię by uzyskać bardziej zróżnicowane środowisko. Na farmie pozostawiono również dzikie tereny, gdzie drzewa i cała flora rośnie naturalnie - bez ingerencji człowieka. Wokół farmy znajdują się ule, a sami farmerzy unikają używania pestycydów i herbicydów. Owoce kawowca i łupiny orzechów są kompostowane i wykorzystywane do nawożenia gleby. Dodatkowo woda używana przy mytej obróbce jest ponownie przetwarzana i wykorzystuje się ją do nawadniania pobliskiego pastwiska. W kubku czeka na nas słodsze oblicze kenijskich ziaren. Napar rozwija się w stronę tabliczki mlecznej czekolady z kwaskowatymi akcentami. Czujemy dosyć wyraźnie żurawinę, jabłko i wiśnię. Kawa wychodzi dosyć podobnie różnych metodach parzenia i nie powinna sprawiać żadnych problemów przy przelewaniu. Smak jest długo słodki i wraz ze spadkiem temperatury pojawia się cytrusowa kwasowość. Polecamy wszystkim lubiącym bardziej zbalansowane i słodsze napary. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©