Hrabstwo: Trans Nzoia Kooperatywa: Samwa Producent: Susan Mwihaki Wysokość upraw: 1984 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Ruiru 11, SL-28 Obróbka: mokra Zbiór: 2022 Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: biały grejpfrut - papaja - maliny - krówki - lawenda Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kolejna Kenia, po Kenii Rosabella, jaka pochodzi z kobiecego projektu zrealizowanego dzięki kooperatywie Sakami. Ziarno nie ma charakterystycznych nut czarnej porzeczki, ale za to jest bardzo ciekawe, złożone i zbalansowane. Samwa jest wyjątkowym miejscem położonym w północno-zachodniej części Kenii. Po śmierci swojej mamy - Susan Mwihaki (z wykształcenia doktor nauk medycznych) postanowiła powrócić do korzeni i przejąć pracę na farmie, gdzie się urodziła i dorastała. Susan zaczęła zastanawiać się dlaczego uprawa kawy w regionie nie przynosi oczekiwanych zysków. Postawiła sobie za cel by nie tylko rozwinąć swoją farmę, ale również wspomóc region - w szczególności kobiety, które zajmują się tutaj uprawą ziemi. Dzięki swoim analitycznym zdolnościom Susan szybko doszła do wniosku, że by zwiększyć ilość i jakość plonów musi przywrócić odpowiedni cykl wzrostu drzewek kawowych, wiązało się to również z dosadzeniem nowych. Jej pasja i upór zaowocowały, Samwa z roku na rok sukcesywnie zwiększa swój plon. Susan nieustannie wspiera inne kobiety w regionie, które zajmują się uprawą kawy i rolnictwem szkoląc je i dzieląc się wiedzą i pasją. Napar z Kenii Samwa Susan z początku jest dosyć słodki i warto dać mu chwilę po zaparzeniu. Przede wszystkim są w nim obecnie nuty białego grejpfruta i karmelu. Lubimy tę kawę za to jak powoli otwiera się i z wysokiej słodyczy wyłania się jej drugie oblicze. Wraz ze spadkiem temperatury naparu do grejpfruta dołącza kwasowość papai oraz malin, a w tle pojawia się delikatna kwiatowość. Warto spróbować parzenia w różnych metodach, gdyż każda z nich pokazuje ją od trochę innej strony. Kenia Samwa Susan jest również dostępna jako zestaw dwóch Kenii --> KENIA SET . Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©