Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KENIA SHANTELLE WANGUI

Pochodzenie ziaren: Kenia

Hrabstwo: Trans Nzoia
Kooperatywa: Sakami
Producent: Shantelle Wangui
Wysokość upraw: 1900 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Ruiru 11, SL28, Batian,
Obróbka: myta
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
biały grejpfrut - żurawina - czarna herbata
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kenia Shantelle to ostatnia Kenia z obecnego zbioru! Postanowiliśmy ją ściągnąć ze względu na bardzo niewielką dostępność (zaledwie kilka worków) oraz wyjątkową historię.
W 2019 roku Esther i jej rodzina kupili ziemię w Nyeri, aby ich córka Shantelle urodzona z zespołem Downa, mogła dorastać i zostać plantatorką kawy. Shantelle uczęszcza do szkoły średniej. Za mniej niż 3 lata skończy naukę. Po tym, jak wiele szkół odrzuciło ją z powodu niepełnosprawności intelektualnej, Shantelle została przyjęta do szkoły ze względu na swoje umiejętności muzyczne i pływackie. Po ukończeniu edukacji ma przejąć farmę, gdzie będzie wykonywać powtarzalne zadania związane z uprawą kawy. Esther, bankierka współpracująca z Cooperative Bank of Kenya, widzi w tym szansę na przyszłość swojej córki, a także chce, aby Shantelle stworzyła miejsca pracy w swojej społeczności. Dzięki temu Esther ma nadzieję, że kawa stanie się narzędziem poprawy warunków życia w okolicy.
Pomiędzy drzewkami kawowca nasadzono makadamię oraz dla zwiększenia bioróżnorodności postawiono 25 uli. Esther zatrudnia kobiety i młodzież z lokalnej społeczności do starannego selekcjonowania i zbierania wiśni. Ma również własny mokry młyn gdzie prowadzi się obróbkę. Ziarna suszy się na słońcu. Do czasu łuskania w Sakami Coffee kawa przechowywana jest w magazynie na farmie.
Kenia Shantelle to kawa o wyraźnie cytrusowym profilu i intensywnej słodyczy. Jej kwasowość dorównuje nutom karmelowym, co sprawia, że napar jest pełen smaku. Na pierwszy plan wysuwają się akcenty białego grejpfruta, żurawiny oraz wyraźna słodycz. Jak kawa przestygnie przypomina nam herbatę z cytryną. Najbardziej smakowała nam po zaparzeniu w Kalicie, Aeropressie i cuppingu. Polecamy zalewać wodą powyżej 95 stopni.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Kawa ziarnista 169,00 zł
Kawa ziarnista 90,00 zł
Kawa ziarnista 50,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję