Pochodzenie ziaren: KeniaHrabstwo: Trans Nzoia
Kooperatywa: SakamiProducent: Shantelle Wangui Wysokość upraw: 1900 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Ruiru 11, SL28, Batian, Obróbka: mytaZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,5Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: biały grejpfrut - żurawina - czarna herbataData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKenia Shantelle to ostatnia Kenia z obecnego zbioru! Postanowiliśmy ją ściągnąć ze względu na bardzo niewielką dostępność (zaledwie kilka worków) oraz wyjątkową historię.W 2019 roku Esther i jej rodzina kupili ziemię w Nyeri, aby ich córka Shantelle urodzona z zespołem Downa, mogła dorastać i zostać plantatorką kawy. Shantelle uczęszcza do szkoły średniej. Za mniej niż 3 lata skończy naukę. Po tym, jak wiele szkół odrzuciło ją z powodu niepełnosprawności intelektualnej, Shantelle została przyjęta do szkoły ze względu na swoje umiejętności muzyczne i pływackie. Po ukończeniu edukacji ma przejąć farmę, gdzie będzie wykonywać powtarzalne zadania związane z uprawą kawy. Esther, bankierka współpracująca z Cooperative Bank of Kenya, widzi w tym szansę na przyszłość swojej córki, a także chce, aby Shantelle stworzyła miejsca pracy w swojej społeczności. Dzięki temu Esther ma nadzieję, że kawa stanie się narzędziem poprawy warunków życia w okolicy. Pomiędzy drzewkami kawowca nasadzono makadamię oraz dla zwiększenia bioróżnorodności postawiono 25 uli. Esther zatrudnia kobiety i młodzież z lokalnej społeczności do starannego selekcjonowania i zbierania wiśni. Ma również własny mokry młyn gdzie prowadzi się obróbkę. Ziarna suszy się na słońcu. Do czasu łuskania w Sakami Coffee kawa przechowywana jest w magazynie na farmie. Kenia Shantelle to kawa o wyraźnie cytrusowym profilu i intensywnej słodyczy. Jej kwasowość dorównuje nutom karmelowym, co sprawia, że napar jest pełen smaku. Na pierwszy plan wysuwają się akcenty białego grejpfruta, żurawiny oraz wyraźna słodycz. Jak kawa przestygnie przypomina nam herbatę z cytryną. Najbardziej smakowała nam po zaparzeniu w Kalicie, Aeropressie i cuppingu. Polecamy zalewać wodą powyżej 95 stopni. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©