Regiony: Nyeri, Kirinyaga, Muranga, Kiambu Kooperatywy: Rumukia, Kabare Wysokość: 1400-1600 m n.p.m. Zbiory: październik-luty 2019/2020 Gatunek: 100% Arabica Obróbka: mokra Odmiana: Bourbon, Kent, SL34, SL28 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: biały grejpfrut - cytryny - wiśnie - rodzynki Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kenia Zawadi PB to mieszanka ziaren peaberry z kilku regionów. Peaberry to bardzo drobne ziarna, ich wyjątkowość polega głównie na tym, że wyrastają pojedynczo - zamiast dwóch standardowych ziaren w wisience drzewa kawowego. Słowo
zawadi pochodzi z języka suahili i oznacza
podarunek/prezent.
Kawę obrabia się w każdym regionie osobno, po czym spotykają się w tzw.
suchym młynie gdzie podlegają mieszaniu i sortowaniu pod względem wielkości ziaren. Odmiana ziaren SL jest wszechobecna w Kenii i jej nazwa pochodzi od Scott Laboratories z lat 30-stych poprzedniego wieku. Odmiany SL28 i SL34 to krzyżówki, które bardzo dobrze przyjęły się na tym terenie
. Poszukując interesującej kawy z Kenii wybraliśmy Zawadi PB, gdyż wyróżniała się… słodyczą. Oczywiście ziarna posiadają wyrazistą kwasowość grejpfruta i cytryn przeplataną akcentem wiśni (w zależności od przepisu i zaparzacza), ale na tle innych kaw z Kenii w smaku jest dużo bardziej zrównoważona. Kenia Zawadi PB ma bardzo wiele do zaoferowania i zważywszy na swoją cenę - sądzimy że to pyszna całoroczna propozycja! Jako, że Kenia Zawadi jest słodką kawą - polecamy parzyć ją w wyższej temperaturze 98 stopni i przy grubszym mieleniu - wtedy bardzo dobrze pokazuje charakter tej "cytrusowej" Kenii.
Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.