Pochodzenie ziaren: KolumbiaDepartament: Quindio
Farma: Campo HermosoProducent: Edwin Norena Wysokość upraw: 1750 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Rosado (Pink Bourbon)Obróbka: honey IPA Zbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: cukierki cytrynowe - Black IPA - owoce tropikalne - grejpfrut - imbirData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKawa fermentowana z chmielem wraca po roku przerwy! Tym razem w wydaniu słynnej farmy Campo Hermoso. W kubku znajdziecie dużo letniego luzu, mnóstwo chmielowo-ziołowych nut oraz niezwykle interesujący aromat. Uważamy, że to bardzo ciekawy eksperyment, który nie przytłacza i sprawia dużo radości!Edwina Noreña to doświadczony ekspert kawowy z ponad 20-letnim stażem (sędzia COE, Q-Grader, Q-Processor, były konsultant). Edwin zaczął swoją specjalizację w kawie specialty w SENA (kolumbijskie centrum edukacyjne), gdzie został instruktorem zielonego ziarna i rozwijał się jako prywatny konsultant. Z jego usług korzystały renomowane farmy, m.in. Puerto Alegre, El Placer i Primitivo. Po nieudanym projekcie Santuario, w 2020 roku postanowił skupić się na własnym gospodarstwie, gdzie nie tylko uprawia kawę, ale także skupuje i przetwarza wiśnie od innych producentów. Campo Hermoso to farma, na której wychował się wraz z całą rodziną i jednocześnie z powodzeniem przewodzi lokalnej społeczności. Dla naszej partii kawy wisienki zbiera się przy przekroczeniu odpowiedniego poziomu cukrów. Następnie moczy się je w wodzie przez 2 godziny. Następuje wstępna maceracja węglowa wiśni trwająca 96 godzin. Kolejnym etapem jest pozbycie się samego owocu jednocześnie pozostawiając miąższ do drugiej fermentacji. Ma miejsce druga maceracja węglowa trwającej 72 godziny, z recyrkulacją mossto (sok z pozostałych owoców kawowca) z dodatkiem IPA i chmielu C4 co 24 godziny. Kawa jest suszona na afrykańskich łożach pod specjalną osłoną cieniującą przez 24 dni, aż wilgotność osiągnie poziom 10,5%. Końcowa stabilizacja wilgotności trwa 8 dni w magazynie, po czym kawa jest przechowywana w workach typu Pro Grain. Dzieje się również w kubku i to bardzo. Napar jest przede wszystkim niezwykle złożony i bogaty.Smaku nadaje mu zarówno bardzo dobra odmiana, jak również dodatek chmielu.Sensoryczne odniesienia do piwa są jak najbardziej na miejscu - napar ma wyraźną ziołowo-piwną goryczkę. Do tegow trakcie stygnięcia dołącza landrynkowa kwasowość, owoce tropikalne i grejpfrut co daje dobry balans. Mamy sporo skojarzeń z cukierkami cytrusowymi z werbeną.Tak bogaty smak zostanie zaprezentowany trochę inaczej w każdej metodzie. Nie będziemy szczegółowo wszystkiego zdradzać, zostawimy Wam miłą niespodziankę! Polecamy również jako przelew na lodzie, gdyż wtedy można pomylić kawę z piwem bez piany!MIELENIE + PARZENIEW metodach przelewowych zalecamy SKANDALICZNIE DROBNE mielenie (o 4-5 klików). Zalecamy nie przeciągać parzenia, żeby nie podbijać goryczki. Oczekiwany czas parzenia jest w granicach 2:00-2:15 minut na 300ml. W trakcie polewania warto kontrolować przepływ i stopniowo dolewać kolejne porcje wody. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©