Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA CAMPO HERMOSO IPA

Pochodzenie ziaren: Kolumbia

Departament: Quindio
Farma: Campo Hermoso
Producent: Edwin Norena
Wysokość upraw: 1750 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Rosado (Pink Bourbon)
Obróbka: honey IPA
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
cukierki cytrynowe - Black IPA - owoce tropikalne - grejpfrut - imbir
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kawa fermentowana z chmielem wraca po roku przerwy! Tym razem w wydaniu słynnej farmy Campo Hermoso. W kubku znajdziecie dużo letniego luzu, mnóstwo chmielowo-ziołowych nut oraz niezwykle interesujący aromat. Uważamy, że to bardzo ciekawy eksperyment, który nie przytłacza i sprawia dużo radości!
Edwina Noreña to doświadczony ekspert kawowy z ponad 20-letnim stażem (sędzia COE, Q-Grader, Q-Processor, były konsultant). Edwin zaczął swoją specjalizację w kawie specialty w SENA (kolumbijskie centrum edukacyjne), gdzie został instruktorem zielonego ziarna i rozwijał się jako prywatny konsultant. Z jego usług korzystały renomowane farmy, m.in. Puerto Alegre, El Placer i Primitivo. Po nieudanym projekcie Santuario, w 2020 roku postanowił skupić się na własnym gospodarstwie, gdzie nie tylko uprawia kawę, ale także skupuje i przetwarza wiśnie od innych producentów. Campo Hermoso to farma, na której wychował się wraz z całą rodziną i jednocześnie z powodzeniem przewodzi lokalnej społeczności.
Dla naszej partii kawy wisienki zbiera się przy przekroczeniu odpowiedniego poziomu cukrów. Następnie moczy się je w wodzie przez 2 godziny. Następuje wstępna maceracja węglowa wiśni trwająca 96 godzin. Kolejnym etapem jest pozbycie się samego owocu jednocześnie pozostawiając miąższ do drugiej fermentacji. Ma miejsce druga maceracja węglowa trwającej 72 godziny, z recyrkulacją mossto (sok z pozostałych owoców kawowca) z dodatkiem IPA i chmielu C4 co 24 godziny.
Kawa jest suszona na afrykańskich łożach pod specjalną osłoną cieniującą przez 24 dni, aż wilgotność osiągnie poziom 10,5%. Końcowa stabilizacja wilgotności trwa 8 dni w magazynie, po czym kawa jest przechowywana w workach typu Pro Grain.
Dzieje się również w kubku i to bardzo. Napar jest przede wszystkim niezwykle złożony i bogaty.Smaku nadaje mu zarówno bardzo dobra odmiana, jak również dodatek chmielu.Sensoryczne odniesienia do piwa są jak najbardziej na miejscu - napar ma wyraźną ziołowo-piwną goryczkę. Do tegow trakcie stygnięcia dołącza landrynkowa kwasowość, owoce tropikalne i grejpfrut co daje dobry balans. Mamy sporo skojarzeń z cukierkami cytrusowymi z werbeną.Tak bogaty smak zostanie zaprezentowany trochę inaczej w każdej metodzie. Nie będziemy szczegółowo wszystkiego zdradzać, zostawimy Wam miłą niespodziankę! Polecamy również jako przelew na lodzie, gdyż wtedy można pomylić kawę z piwem bez piany!
MIELENIE + PARZENIE
W metodach przelewowych zalecamy SKANDALICZNIE DROBNE mielenie (o 4-5 klików).
Zalecamy nie przeciągać parzenia, żeby nie podbijać goryczki. Oczekiwany czas parzenia jest w granicach 2:00-2:15 minut na 300ml. W trakcie polewania warto kontrolować przepływ i stopniowo dolewać kolejne porcje wody.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Kawa ziarnista 299,00 zł
Kawa ziarnista 156,00 zł
Kawa ziarnista 82,00 zł
Kawa ziarnista 48,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję