Pochodzenie ziarna: KolumbiaRegion: Huila
Farma: La EsperanzaProducent: Carlos Martinez Wysokość upraw: 1630 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Rosado (Pink Bourbon) Obróbka: anoxic natural Zbiór: 2023/2024 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: dzika róża - owoce tropikalne - jabłka - pomarańczeData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Musimy przyznać, że dawno nie mieliśmy tak soczyście owocowej Kolumbii. Mimo niewielkiego stażu Carlos Martinez robi świetną robotę i mamy nadzieję, że również podzielicie nasz entuzjazm! Carlos Martínez, 51-letni plantator kawy, porzucił życie w rejonie konfliktu zbrojnego na granicy z Ekwadorem, by poświęcić się uprawie kawy. Od 2022 roku, razem z rodziną, rozwija się w produkcji kawy specialty. Na swojej farmie uprawia różne odmiany i stosuje różnorodne metody fermentacji, dążąc do najwyższej jakości produktu. Podczas przetwarzania metodą Camionetta Anoxic wisienki są najpierw myte. Następnie umieszcza się je w plastikowych workach, co ogranicza utlenianie, i przewozi z regionu Huila do dedykowanej stacji przetwórczej - Finca Jamaica w Caldas. Proces trwa około 72 godziny, a co ciekawe sama podróż służy jako etap fermentacji - wiśnie fermentują w środowisku beztlenowym (anaerobowym) podczas transportu. Po dotarciu do Finca Jamaica wiśnie są ponownie myte i suszone na specjalnych podwyższonych stołach, aż osiągną wilgotność 20-25%. Na koniec trafiają na suszenie mechaniczne, gdzie w stałej temperaturze 40°C proces jest finalizowany. Kolumbia Carlos Martinez w kubku to najczystsza i najbardziej owocowa kawa jaką mieliśmy w ostatnim czasie! Bogaty zapach po zmieleniu zwiastuje same dobre rzeczy w naparze. Od początku czuć słodką i wieloowocową kwasowość. Najbardziej wybijają się nuty owoców tropikalnych i dzikiej róży. Reszta zależy od temperatury naparu, który po przestygnięciu robi się wyraźnie cytrusowy. Kwasowość jest tak bogata, że każdy wychwycić zupełnie inne niuanse. Gorąco polecamy - kawa powinna idealnie sprawdzić się w każdej metodzie parzenia, polecamy w szczególności jako przelew na lodzie. MIELENIE W metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki).Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©