Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA CARLOS MARTINEZ

Pochodzenie ziarna: Kolumbia

Region: Huila
Farma: La Esperanza
Producent: Carlos Martinez
Wysokość upraw: 1630 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Rosado (Pink Bourbon)
Obróbka: anoxic natural
Zbiór: 2023/2024
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: dzika róża - owoce tropikalne - jabłka - pomarańcze
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Musimy przyznać, że dawno nie mieliśmy tak soczyście owocowej Kolumbii. Mimo niewielkiego stażu Carlos Martinez robi świetną robotę i mamy nadzieję, że również podzielicie nasz entuzjazm!
Carlos Martínez, 51-letni plantator kawy, porzucił życie w rejonie konfliktu zbrojnego na granicy z Ekwadorem, by poświęcić się uprawie kawy. Od 2022 roku, razem z rodziną, rozwija się w produkcji kawy specialty. Na swojej farmie uprawia różne odmiany i stosuje różnorodne metody fermentacji, dążąc do najwyższej jakości produktu.
Podczas przetwarzania metodą Camionetta Anoxic wisienki są najpierw myte. Następnie umieszcza się je w plastikowych workach, co ogranicza utlenianie, i przewozi z regionu Huila do dedykowanej stacji przetwórczej - Finca Jamaica w Caldas.
Proces trwa około 72 godziny, a co ciekawe sama podróż służy jako etap fermentacji - wiśnie fermentują w środowisku beztlenowym (anaerobowym) podczas transportu. Po dotarciu do Finca Jamaica wiśnie są ponownie myte i suszone na specjalnych podwyższonych stołach, aż osiągną wilgotność 20-25%. Na koniec trafiają na suszenie mechaniczne, gdzie w stałej temperaturze 40°C proces jest finalizowany.
Kolumbia Carlos Martinez w kubku to najczystsza i najbardziej owocowa kawa jaką mieliśmy w ostatnim czasie! Bogaty zapach po zmieleniu zwiastuje same dobre rzeczy w naparze. Od początku czuć słodką i wieloowocową kwasowość. Najbardziej wybijają się nuty owoców tropikalnych i dzikiej róży. Reszta zależy od temperatury naparu, który po przestygnięciu robi się wyraźnie cytrusowy. Kwasowość jest tak bogata, że każdy wychwycić zupełnie inne niuanse. Gorąco polecamy - kawa powinna idealnie sprawdzić się w każdej metodzie parzenia, polecamy w szczególności jako przelew na lodzie.
MIELENIE
W metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki).
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 195,00 zł
Kawa ziarnista 102,00 zł
Kawa ziarnista 56,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję