Pochodzenie ziarna: KolumbiaRegion: Huila
Farma: El DivisoProducent: Nestor Lasso Wysokość upraw: 1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Rosado (Pink Bourbon)Obróbka: dry washed Zbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: oregano - tymianek - ananas - jabłka - miętaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaNestor Lasso to jeden ze słynnych kolumbijskich "magików" pokroju Diego Bermudeza czy Sebastiana Ramireza. Magia polega na otwartym umyśle, skrupulatnej fermentacji przekładającej się na wyjątkowy kubek kawy. Gwarantujemy, że tak owocowo-ziołowej kawy jeszcze nie piliście! El Diviso Farm, założona 28 lat temu przez José Uribe Lasso, ma długoletnią tradycję w uprawie kawy i przez wiele lat koncentrowano się na tym co tradycyjne. Sześć lat temu do farmy dołączył syn Nestor. Pod jego przewodnictwem El Divisio zaczęło eksperymentować z odmianami oraz metodami ich przetwarzania. Ta zmiana przyniosła istotne wyróżnienia, w tym szóste miejsce w konkursie Cup of Excellence oraz trzecie miejsce za partię Navel na konkursie w Chicago w 2024 roku. Zbiory odbywają się w optymalnym momencie dojrzałości. Następnie depulper pozbywa się owoców i ziarna pozostawia się do fermentacji w zbiornikach przez 72 godziny. Kawa trafia do "moss", gdzie dodawane są drożdże pochodzące od mikroorganizmów obecnych w kawie z poprzednich zbiorów. Po tym etapie dodaje się część brzeczki, by utrzymać odpowiednie warunki fermentacji przez kolejne 72 godziny. Następnie kawa jest delikatnie myta i suszona pod zadaszeniem przez 5 dni. Na koniec ziarna trafiają do mechanicznego suszenia, w ciągu 4 dni uzyskuje się wilgotność na pożądanym poziomie 11%. Musimy przyznać, że to co dzieje się w kubku robi na nas duże wrażenie. Napar jest niezwykle soczysty a jednocześnie wyraźnie ziołowy i intrygujący. Już po otwarciu paczkl i zmieleniu ziaren czuć wyjątkowość. Od pierwszego łyku przebijają się nuty oregano, tymianku i estragonu. Ziołowość ma lekki charakter i nie przytłacza. Wraz ze spadkiem temperatury naparu kwasowość rośnie i dryfuje w stronę lemoniady. Wyróżnilibyśmy nuty jabłek, wiśni oraz ananasa, ale z pewnością znajdziecie dużo więcej. Kawa ma lekko odświeżający finisz. To co zostało nam po wypiciu tej kawy, to poczucie czegoś wyjątkowego i oczekiwanie na kolejny kubek! KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> KOLUMBIA FERMENTATION SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©