Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA EL DIVISO NESTOR LASSO

Pochodzenie ziarna: Kolumbia

Region: Huila
Farma: El Diviso
Producent: Nestor Lasso
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Rosado (Pink Bourbon)
Obróbka: dry washed
Zbiór: 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: oregano - tymianek - ananas - jabłka - mięta
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Nestor Lasso to jeden ze słynnych kolumbijskich "magików" pokroju Diego Bermudeza czy Sebastiana Ramireza. Magia polega na otwartym umyśle, skrupulatnej fermentacji przekładającej się na wyjątkowy kubek kawy. Gwarantujemy, że tak owocowo-ziołowej kawy jeszcze nie piliście!
El Diviso Farm, założona 28 lat temu przez José Uribe Lasso, ma długoletnią tradycję w uprawie kawy i przez wiele lat koncentrowano się na tym co tradycyjne. Sześć lat temu do farmy dołączył syn Nestor. Pod jego przewodnictwem El Divisio zaczęło eksperymentować z odmianami oraz metodami ich przetwarzania. Ta zmiana przyniosła istotne wyróżnienia, w tym szóste miejsce w konkursie Cup of Excellence oraz trzecie miejsce za partię Navel na konkursie w Chicago w 2024 roku.
Zbiory odbywają się w optymalnym momencie dojrzałości. Następnie depulper pozbywa się owoców i ziarna pozostawia się do fermentacji w zbiornikach przez 72 godziny. Kawa trafia do "moss", gdzie dodawane są drożdże pochodzące od mikroorganizmów obecnych w kawie z poprzednich zbiorów. Po tym etapie dodaje się część brzeczki, by utrzymać odpowiednie warunki fermentacji przez kolejne 72 godziny. Następnie kawa jest delikatnie myta i suszona pod zadaszeniem przez 5 dni. Na koniec ziarna trafiają do mechanicznego suszenia, w ciągu 4 dni uzyskuje się wilgotność na pożądanym poziomie 11%.
Musimy przyznać, że to co dzieje się w kubku robi na nas duże wrażenie. Napar jest niezwykle soczysty a jednocześnie wyraźnie ziołowy i intrygujący. Już po otwarciu paczkl i zmieleniu ziaren czuć wyjątkowość. Od pierwszego łyku przebijają się nuty oregano, tymianku i estragonu. Ziołowość ma lekki charakter i nie przytłacza. Wraz ze spadkiem temperatury naparu kwasowość rośnie i dryfuje w stronę lemoniady. Wyróżnilibyśmy nuty jabłek, wiśni oraz ananasa, ale z pewnością znajdziecie dużo więcej. Kawa ma lekko odświeżający finisz. To co zostało nam po wypiciu tej kawy, to poczucie czegoś wyjątkowego i oczekiwanie na kolejny kubek!
KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> KOLUMBIA FERMENTATION SET
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa

AKTUALNIE BRAK W MAGAZYNIE

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję