Kraj pochodzenia: Kolumbia
Departament: HuilaFarma: El Mirador Producent: Elkin Guzman Wysokość upraw: 1550-1750 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Catiope, Bourbon Obróbka: washed carbonic macerationZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: papaja - karmelki - czerwone pomarańczeData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia El Mirador Carbonic to kawa o kremowej słodyczy i wyraźnej kwasowości. Udało nam się kupić ostatnie 2 małe worki u importera, ale przewidujemy że mogą się szybko skończyć. El Mirador to farma Elkina Guzmána, którego rodzina produkuje kawę od ponad 70 lat. Ostatnie 12 lat poświęcili na szczegółowe prace nad zaawansowanymi technikami obróbek. Powierzchnia farmy wynosi 32 hektary, z czego większość obsadzona jest egzotycznymi odmianami kawy ( Catiope, Mokka, Tabi, Geisha a także Bourbon: Orange, Striped i Pink). 2 ha zajmuje Caturra, która służy do eksperymentów. Elkin ustandaryzował przebieg pracy i procedury obróbki stosowane na farmie, aby zapewnić spójność i kontrolę jakości na każdym etapie. Z niezwykłą dbałością o szczegóły i innowacyjnym podejściem do fermentacji wykorzystuje różnorodne techniki przetwarzania np. maceracja węglowa, lactic oraz acetic. Po przybyciu kawy do stacji obróbki jest ona poddawana separacji wodnej. Następnie wisienki trafiają do plastikowych pojemników, gdzie fermentują przez 70 godzin przy dodatkowym wstrzyknięciu dwutlenku węgla. Pomaga to poprawić słodycz naparu oraz jego body, a także wzmocnić owocowe nuty w filiżance. Następnie kawa jest pozbawiana owoców i ponownie umieszczana w pojemnikach z własnym sokiem bogatym w cukry i mikroorganizmy. Pojemniki są szczelnie zamykane. Podczas fermentacji dwutlenek wypiera obecny tlen, tworząc środowisko sprzyjające maceracji. Cały proces kończy się myciem i suszeniem przez 18-22 dni. Przed wysyłką ziarna stabilizują się 1-2 miesiące w magazynie.Kolumbia El Mirador Carbonic to ziarna o lepkiej i kremowej słodyczy oraz wyraźnej kwasowości marakui, papai i czerwonej pomarańczy. Napar z początku jest dosyć słodki i zdecydowanie najbardziej smakuje nam kilka minut po zaparzeniu. Mimo wyraźnych nut owocowych uważamy, że kawa jest dobrze zbalansowana. W cuppingu oraz Aeropressie body jest niższe a sam napar wychodzi bardziej soczysty. Mimo tego chyba bardziej smakuje nam pełniejszy i bogatszy przelew z Hario, czy Kality. MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa owocowa
Kawa słodkaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
