Pochodzenie ziarna: Kolumbia
Departament: QuindioFarma: El Placer Producent: Sebastian Ramirez Wysokość upraw: 1300-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Gesha Obróbka: white honeyZbiór: marzec-maj 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 90 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: trawa cytrynowa - brzoskwinie - jaśmin - miódData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Przygotowaliśmy dla Was aż dwie kawy z topowej farmy El Placer! Drugą z nich jest bardzo wysoko punktowana Gesha. Był kiedyś taki program "Kawa czy herbata?" i po spróbowaniu spokojnie można zadać takie samo pytanie… Polecamy w zestawie Rarytas Duo z szaloną Kolumbią Honey IPA, również z tej samej farmy! Sebastian Ramirez pochodzi z rodziny, w której uprawą kawy zajmuje się już 4-rte pokolenie. Posiada on ponad 14 lat doświadczenia zarówno w hodowli jak i zarządzaniu farmami, dlatego też został wybrany jako pierwszy do projektu "El Placer". Dzięki jego pracy i zaangażowaniu ruszył projekt, którego celem jest aktywizowanie młodych pokoleń i zachęcanie ich do pracy przy kawie. Obecnie obejmuje coraz więcej mini gospodarstw zlokalizowanych w departamentach Quindio i Huila. Sukcesem projektu będzie nie tylko kawa lepszej jakości, ale przede wszystkim wykształcenie kolejnych pokoleń świadomych plantatorów. Sebastian Ramirez jest znany ze swojego innowacyjnego podejścia do fermentacji. Spod jego ręki wychodzą prawdziwe perełki i tak też stało się tym razem. Proces zaczyna się od zamknięcia wisienek na 48 godzin w beczkach i obróbce carbonic maceration. Mamy do czynienia również z wariacją na temat honey, więc następnie depulper pozbawia owoce części miąższu i następuje mycie oraz suszenie do poziomu 9-11% wilgotności ziaren. White honey jest bardzo blisko obróbki mokrej, więc można spokojnie podobnie ja w tym wypadku traktować. Kolumbia El Placer Gesha White Honey to kawa niezwykle czysta, przyjemna I złożona. Dowodem na to jest już zapach ziaren zaraz po zmieleniu - przepięknie zapowiada to co zaraz wydarzy się w kubku. Gesha jest odmianą konkursową, więc można się po niej spodziewać przyjemnej owocowości, kwiatowości, bogatej słodyczy. Obrazowo można byłoby to przedstawić jako herbatę z miodem i dodatkiem trawy cytrynowej oraz brzoskwiń. Kwasowość jest zbalansowana i świetnie łączy się w złożoną całość. Napar jest przy tym delikatnie kremowy. Jeśli piliście już kiedyś mytą Geshę to wiecie czego można się spodziewać i ta nie powinna Was zawieść! PARZENIE Jeśli mielibyśmy coś poradzić przy parzeniu, to wyższą temperaturę 95-98 stopni oraz trochę wolniejsze zalewanie. Można również zmielić klik drobniej i nadać wodzie więcej turbulencji poprzez szeroki strumień. Jest dostępny również zestaw porównawczy Kolumbia El Placer Gesha vs Pink Bourbon Honey IPA KOLUMBIA EL PLACER SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©