Pochodzenie ziarna: Kolumbia
Departament: QuindioFarma: El Placer Producent: Sebastian Ramirez Wysokość upraw: 1700 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Rosado (Pink Bourbon) Obróbka: carbonic honey IPAZbiór: kwiecień-maj 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: cukierki cytrynowe - Black IPA - owoce tropikalne - grejpfrut - imbirData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Przygotowaliśmy dla Was aż dwie kawy z topowej farmy El Placer! Pierwszą z nich jest chyba najbardziej szalona propozycja jaką kiedykolwiek mieliśmy. Podczas fermentacji dodano szyszki chmielu oraz trawę cytrynową. Kolumbia El Placer Honey IPA nie smakuje jak nic co piliście w swoim życiu, jeśli lubicie piwo to koniecznie trzeba spróbować! Przewidujemy błyskawiczne zejście, więc warto się decydować… Polecamy w zestawie Rarytas Duo z Geshą White Honey, również z tej samej farmy! Sebastian Ramirez pochodzi z rodziny, w której uprawą kawy zajmuje się już 4-rte pokolenie. Posiada on ponad 14 lat doświadczenia zarówno w hodowli jak i zarządzaniu farmami, dlatego też został wybrany jako pierwszy do projektu "El Placer". Dzięki jego pracy i zaangażowaniu ruszył projekt, którego celem jest aktywizowanie młodych pokoleń i zachęcanie ich do pracy przy kawie. Obecnie obejmuje coraz więcej mini gospodarstw zlokalizowanych w departamentach Quindio i Huila. Sukcesem projektu będzie nie tylko kawa lepszej jakości, ale przede wszystkim wykształcenie kolejnych pokoleń świadomych plantatorów. Sebastian Ramirez jest znany ze swojego innowacyjnego podejścia do fermentacji. Spod jego ręki wychodzą prawdziwe perełki i tak też stało się tym razem. Dużo dzieje się przy produkcji a jeszcze więcej w naparze. Wisienki zamknięto w beczkach na 100 godzin ze wstrzykniętym dwutlenkiem węgla. Jako, że mamy wariację obróbki honey to następnie depulper pozbawia owoce części miąższu i następuje ponowna 100-godzinna fermentacja carbonic maceration. Do drugiego etapu dodano "mosto", czyli soki z pierwszego etapu fermentacji + szyszki chmielu + trawę cytrynową. Później ziarna suszą się na dachu, by ostatecznie wylądować na łożach afrykańskich w tunelu foliowym (coś jakby szklarnia). Jak widzicie dzieje się… Dzieje się również w kubku i to bardzo. Trzeba jednak powiedzieć, że opis smaku z pewnością nie odda wszystkiego, ale zrobimy co w naszej mocy… :) Napar jest przede wszystkim niezwykle złożony i bogaty. Smaku nadaje mu bardzo dobra odmiana, długa fermentacja podbijająca kwasowość oraz oczywiście dodatek szyszek chmielu i trawy cytrynowej. Sensoryczne odniesienia do piwa cały czas są obecne - napar ma delikatnie cytrusowo-piwną goryczkę od dodatków przy fermentacji. Do tego w trakcie stygnięcia dołącza landrynkowa kwasowość, przebijają się także smaki umami, ziół np. mięta. Tak bogaty smak zostanie zaprezentowany trochę inaczej w każdej metodzie. Nie będziemy szczegółowo wszystkiego zdradzać, zostawimy Wam miłą niespodziankę! Kolumbia Honey IPA najbardziej smakowała nam z Kality, polecamy również w wersji przelew na lodzie gdyż wtedy można ją pomylić z piwem bez piany :) PARZENIE Mieliliśmy tę kawę aż o 3-4 kliki drobniej w metodach przelewowych i tak też polecamy zacząć! Jest dostępny również zestaw porównawczy Kolumbia El Placer Gesha vs Pink Bourbon Honey IPA KOLUMBIA EL PLACER SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©