Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA EL PLACER HONEY-IPA

Pochodzenie ziarna: Kolumbia

Departament: Quindio
Farma: El Placer
Producent: Sebastian Ramirez
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Rosado (Pink Bourbon)
Obróbka: carbonic honey IPA
Zbiór: kwiecień-maj 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: cukierki cytrynowe - Black IPA - owoce tropikalne - grejpfrut - imbir
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Przygotowaliśmy dla Was aż dwie kawy z topowej farmy El Placer! Pierwszą z nich jest chyba najbardziej szalona propozycja jaką kiedykolwiek mieliśmy. Podczas fermentacji dodano szyszki chmielu oraz trawę cytrynową. Kolumbia El Placer Honey IPA nie smakuje jak nic co piliście w swoim życiu, jeśli lubicie piwo to koniecznie trzeba spróbować! Przewidujemy błyskawiczne zejście, więc warto się decydować… Polecamy w zestawie Rarytas Duo z Geshą White Honey, również z tej samej farmy!
Sebastian Ramirez pochodzi z rodziny, w której uprawą kawy zajmuje się już 4-rte pokolenie. Posiada on ponad 14 lat doświadczenia zarówno w hodowli jak i zarządzaniu farmami, dlatego też został wybrany jako pierwszy do projektu "El Placer". Dzięki jego pracy i zaangażowaniu ruszył projekt, którego celem jest aktywizowanie młodych pokoleń i zachęcanie ich do pracy przy kawie. Obecnie obejmuje coraz więcej mini gospodarstw zlokalizowanych w departamentach Quindio i Huila. Sukcesem projektu będzie nie tylko kawa lepszej jakości, ale przede wszystkim wykształcenie kolejnych pokoleń świadomych plantatorów.
Sebastian Ramirez jest znany ze swojego innowacyjnego podejścia do fermentacji. Spod jego ręki wychodzą prawdziwe perełki i tak też stało się tym razem. Dużo dzieje się przy produkcji a jeszcze więcej w naparze. Wisienki zamknięto w beczkach na 100 godzin ze wstrzykniętym dwutlenkiem węgla. Jako, że mamy wariację obróbki honey to następnie depulper pozbawia owoce części miąższu i następuje ponowna 100-godzinna fermentacja carbonic maceration. Do drugiego etapu dodano "mosto", czyli soki z pierwszego etapu fermentacji + szyszki chmielu + trawę cytrynową. Później ziarna suszą się na dachu, by ostatecznie wylądować na łożach afrykańskich w tunelu foliowym (coś jakby szklarnia). Jak widzicie dzieje się…
Dzieje się również w kubku i to bardzo. Trzeba jednak powiedzieć, że opis smaku z pewnością nie odda wszystkiego, ale zrobimy co w naszej mocy… :) Napar jest przede wszystkim niezwykle złożony i bogaty. Smaku nadaje mu bardzo dobra odmiana, długa fermentacja podbijająca kwasowość oraz oczywiście dodatek szyszek chmielu i trawy cytrynowej. Sensoryczne odniesienia do piwa cały czas są obecne - napar ma delikatnie cytrusowo-piwną goryczkę od dodatków przy fermentacji. Do tego w trakcie stygnięcia dołącza landrynkowa kwasowość, przebijają się także smaki umami, ziół np. mięta. Tak bogaty smak zostanie zaprezentowany trochę inaczej w każdej metodzie. Nie będziemy szczegółowo wszystkiego zdradzać, zostawimy Wam miłą niespodziankę! Kolumbia Honey IPA najbardziej smakowała nam z Kality, polecamy również w wersji przelew na lodzie gdyż wtedy można ją pomylić z piwem bez piany :)
PARZENIE
Mieliliśmy tę kawę aż o 3-4 kliki drobniej w metodach przelewowych i tak też polecamy zacząć!
Jest dostępny również zestaw porównawczy Kolumbia El Placer Gesha vs Pink Bourbon Honey IPA KOLUMBIA EL PLACER SET
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Kawa ziarnista 350.00 zł
Kawa ziarnista 182.00 zł
Kawa ziarnista 97.00 zł
Kawa ziarnista 55.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 6 maja
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję