Departament: Huila Farma: El Vergel Producent: Robinson Rozo Wysokość upraw: 1920 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Geisha Obróbka: sucha Zbiór: 2022
Stopień palenia: jasny Profil smakowy: owoce tropikalne - daktyle - borówki - truskawki - nuty kwiatowe Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kolumbia El Vergel to prawdziwie rasowa Geisha z Kolumbii! Oferuje wszystko co najlepsze w tej odmianie, a zdecydowanie nie kładzie na kolana pod względem ceny. Gorąco polecamy spróbować! Robinson Rozo to niezwykle interesująca postać. Jest młodym producentem z otwartą głową, dużym zacięciem i przywiązaniem do szczegółów. Ma już za sobą spory sukces, świat usłyszał o nim w 2020 roku. Wygrał on wtedy lokalny konkurs Huila Magico, który skupia najlepsze kawy z obszaru porównywalnego do województwa. Sama farma nie jest nowa, gdyż istnieje od ponad 30-stu lat, Robinsona wszystkiego nauczył tata. Cały teren ma 68ha, z czego kawowiec zajmuje 15ha. W wielu kolumbijskich rodzinach związanych z produkcją kawy każde z dzieci dostaje kawałek ziemi, na którym sadzi własne drzewka. Na całej farmie są różne odmiany, ale Robinson w swojej części uprawia wyłącznie Geishe. Co więcej - postanowił kupić farmę obok, żeby zasadzić na niej 2000 drzewek odmiany Java. Kolumbia El Vergel Geisha jest kawą z obróbki suchej. Po początkowej segregacji dojrzałych wisienek w tanku z wodą następuje fermentacja w zamkniętych torbach, która trwa 36h. Końcowym etapem jest suszenie przez 30 dni w czymś na kształt namiotu-szklarni o nazwie marquesina. Najważniejszym pytaniem jest: jaka ona jest, ta Geisha? Przede wszystkim smak jest wielopoziomowy! Jak każde ziarno z obróbki suchej - dobrze, żeby napar przestygł. Na ciepło wszystko zdominuje smak mlecznej czekolady. Wraz ze spadkiem temperatury pojawi się dużo nut w kolorze pomarańczowym np. owoce tropikalne, suszone mango, pomarańcze. Naparowi towarzyszy delikatna, bakaliowa słodycz. W tle pojawiają się nuty borówek i truskawek. Całość wieńczy bardzo długi i kwiatowy finisz. Celowo nie chcieliśmy używać słowa wiciokrzew, bo jest to zupełnie niepopularna w Polsce nuta smakowa - w angielskich opisach kawowych honeysuckle pojawia się dosyć często. Napar jest słodki, złożony, o owocowym charakterze. Ziarna nie sprawiają problemu z parzeniem. Według nas smakują dużo lepiej z przelewu, niż np. z pressów (Aeropress, french press). Zważywszy na to, że cena paczki kolumbijskiej Geishy oscyluje w granicach 90zł+ gorąco polecamy spróbować! Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelniezamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©