Pochodzenie ziarna: KolumbiaRegion: Huila
Farma: Finca MilanProducent: Julio Cesar Madrid Wysokość upraw: 1600 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Caturra Obróbka: sakura Zbiór: październik - grudzień 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: poziomki - karmelki - liczi - szampan - kwiaty wiśniData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia Finca Milan Nitro to jedna z kaw, które zostały przez Was wyjątkowo docenione w 2024 roku. Wracamy z ziarnami od Julio Cesara, ale tym razem będzie to ziarno o tajemniczej nazwie Sakura. Sakura to kwiaty wiśni, szczególnie znane z japońskiego hanami (Święto Kwitnących Wiśni). Dajemy słowo, że doświadczenie tych ziaren powoduje totalne zbicie z tropu i nie smakuje jak nic innego co piliście w swoim życiu… Farma Milan zajmuje powierzchnię aż 60 ha i od 1982 r. prowadzi ją Julio Cesar Madrid. Jest zlokalizowana w pobliżu Parku Narodowego Las Nevadas. Farma Milan należy do zrzeszenia farm "Cafe UBA", do którego należą: La Riviera, Finca Milan oraz Buenos Aires. Na swoim terenie posiada bezpośrednią stację obróbki. Było nam niezwykle trudno dotrzeć do samego procesu obróbki a jest on tutaj kluczowy. Informacja otrzymana od importera zawierała jedynie podstawową wiedzę o samej farmie. To co przedstawiamy poniżej jest metodą obróbki z farmy Finca Milan dla podobnej kawy, jest to jednak nasze domniemanie. Jak tylko zdobędziemy więcej informacji - uzupełnimy. Po zebraniu w szczytowym momencie dojrzałości, owoce kawowca zostały przesortowane pod względem jakości i gęstości. Następnie umieszczono je w kontrolowanym temperaturowo bioreaktorze, wraz z kwiatami wiśni oraz starannie dobraną kulturą starterową. Proces fermentacji trwał 36 godzin - w tym czasie regulowano temperaturę oraz nieustannie recyrkulowano sok aby wzmocnić rozwój aromatu. Po zakończeniu fermentacji kawa została wysuszona w ciemnym, kontrolowanym temperaturowo pomieszczeniu wyposażonym w osuszacz powietrza. pozwoliło to zapewnić równomierne obniżenie wilgotności i zachowanie profilu aromatycznego. Być może poza kwiatami wiśni coś jeszcze znalazło się w trakcie obróbki, ale nie mamy wiedzy na ten temat.Kolumbia Finca Milan Sakura to prawdziwe doświadczenie zaczynające się od otwarcia paczki. Możecie nam wierzyć na słowo, że już sama zielona kawa pachnie niesamowicie i przekłada się to bezpośrednio na aromat po wypaleniu oraz zmieleniu. Jest tak aromatyczna, że po zmieleniu wypełnia całe pomieszczenie. Dodatkowo jest to zapach, który ciężko zdefiniować - pojawia się tutaj całe mnóstwo niejednoznacznych skojarzeń: liczi, cukierki, róża, kisiel, guma balonowa, sakura i nawet można byłoby się pokusić o ziołowość w stronę konopii indyjskich (kontrowersyjne :)). Zdecydowanie warto dać naparowi chwilkę na przestygnięcie, gdyż słodkie ziarna pokazują swoje prawdziwe oblicze w niższych temperaturach. Z początku czuć lepką słodycz z lekką cukierkowością i delikatnie alkoholową goryczką. Po dłuższym czasie wyłania się owocowość i chcielibyśmy szczególnie wskazać na poziomki. Według nas są one dosyć wyraźne. Poza tym liczi, brzoskwinie, winogrona, jabłka i charakterystyczna cukierkowość. Po przestygnięciu napar balansuje się i wtedy najbardziej nam smakował. Największe wrażenie zrobił na nas w cuppingu, więc jeśli macie Aeropress lub french press polecamy spróbować! MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 1-2 kliki). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©