Departament: Antioquia Farma: Finca La Gloria Farmer: Omar Javier Serna Restrepo Wysokość upraw: 2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Castillo Obróbka: mokra Zbiór: 2020 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: kwaśne wiśnie - dojrzałe jabłka - miód - nuty kwiatowe Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kolumbia La Gloria zajęła miejsce nr 4 w regionalnym konkursie Best of Antioquia. Gloria, to niebo i farma jest blisko niego położona (ok. 2000 m n.p.m.). Kawa ta skrywa prawdziwe piękno, do którego trzeba umieć dotrzeć. Omar Javier Serna Restrepo kupił 2,5ha farmę dzięki pieniądzom odziedziczonym po swoich rodzicach. Wiedział, że nabywa żyzną ziemię, ale ilość pracy, jaką musiał włożyć by postawić plantację na nogi zupełnie zaskoczyła go. Omar skupił się na analizie mineralnej gleby i nawożeniu jej, tak aby zwiększyć plony oraz poprawić ich jakość. Jego ciężka praca i oddanie opłaciły się, dzięki czemu poza dostarczeniem wysokiej jakości kawy, może on zapewnić wykształcenie swojej czwórce dzieci.
Kawa na farmie zbierana jest ręcznie przez całą rodzinę. W szczycie sezonu Omar i jego dwóch sąsiadów wspierają się wzajemnie, pomagając przy pracy. Po zakończeniu zbiorów duży nacisk kładzie się na przygotowanie do kolejnych.
Wisienki kawowca po zebraniu są sortowane, następnie wędrują do depulpera i ostatecznie fermentują w tanku 36 godzin. Po fermentacji następuje mycieoraz suszenie na patio.
Kolumbia La Gloria, to niezwykle intrygujące ziarna. Po zmieleniu wyczuwamy kwiatowość hiacyntów.
Napar jest długo słodki i warto poczekać, aż trochę ostygnie - wtedy nuty miodu i kwiatowość balansowana jest kwasowością wiśni oraz dojrzałych jabłek. Wyżej wspomniane
kwiaty nie są tak oczywiste jak w Etiopii,
mają trochę cięższy posmak - czujemy w niej magnolie. Całość jest dosyć nieoczywista, trochę bardziej wytrawna, ale bardzo nam smakuje.
WAŻNE! Wskazówki parzenia dla Kolumbii La Gloria.Damy Wam kilka wskazówek, gdyż bez nich wszystkie powyższe odczucia mogą niestety rozminąć się z pewnymi trudnościami. Przede wszystkim GRUBSZE MIELENIE, niż normalnie - dla metod przelewowych! Jeśli zmielimy kawę tak jak zwykle - otrzymamy słodki i nieciekawy napar. Dla Hario konieczne są minimum 2 zalania po preinfuzji, żeby cały czas był "ruch w filtrze". Kawa z Chemexa wychodzi zdecydowanie najbardziej owocowa, będzie również dobra dla Aeropressu.
Czy warto? Tak!
Bardzo nam posmakowała po 2-3 razach, jak w końcu udało nam się do niej dotrzeć. Nieoczywista, nietuzinkowa, pełna niuansów.
Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.