Region: Huila, Pitalito
Wysokość: 1650-1900 m n.p.m. Zbiory: październik-grudzień 2019 Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Caturra, Castillo, Colombia Obróbka: mokraPunktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,75 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: kandyzowane cytryny - białe winogrona - cukier Kawa ta pochodzi od małych rolników zrzeszających się od 2008 roku jako Las Cascadas de Bordones, by łatwiej znaleźć partnerów zagranicznych. W tym wypadku udało się dzięki współpracy naszego importera, z nieopodal położoną i bardzo sławną farmą Granja La Espreranza (która to pomogła w znalezieniu tychże ziaren). Wszyscy w Las Cascadas w sumie posiadają 20 hektarów, gdzie uprawiana jest kawa, a przeciętny rozmiar farmy, to 1,5 hektara. Mimo rozdrobnienia i niewielkich rozmiarów widać ogromna pasję i doświadczenie.Wisienki kawowca zbierane są ręcznie, cała obróbka odbywa się na farmach - co jest dosyć popularne w Kolumbii i bardzo korzystne dla wyczucia czasu przy produkcji oraz dla samej jakości. Fermentacja trwa 15 godzin, a suszenie 8-10 dni na słońcu. Kawa ma wyraźną kwasowość owoców, kontrastującą do niej słodycz oraz finisz kandyzowanych cytryn. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©