Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

ZESTAWY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA ORANGE BOURBON CARBONIC

Region: Huila

Farmer: Elkin Ferney Guzman Vargas
Farma: El Mirador
Obróbka: mokra + maceracja węglowa
Wysokość: 1615 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: Orange Bourbon
Zbiór: kwiecień-listopad 2020
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: pomarańcze - miód - melon - lemon curd
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
El Mirador to farma eksperymentalna - na 30ha rosną przeróżne niszowe odmiany: Catiope, Mokka, Tabi, czy Orange lub Pink Bourbon. Elkin Guzman od zawsze był zaangażowany w różne sfery branży kawowej, a jego rodzina świętowała niedawno 70 lat w biznesie kawowym, z czego 12 lat poświęcili na metody obróbki. Poza nietuzinkowymi odmianami kawy od Elkina Guzmana, obrabia się m.in. takimi metodami jak: maceracja węglowa, lactic, acetic natural, natural hydro honey. Wybór konkretnej metody wykorzystuje się do pokazania pełnego potencjału dla każdej z odmian. Mają Państwo możliwość spróbowania rzadkiej odmiany Orange Bourbon z obróbki mytej, w trakcie której zastosowano macerację węglową. Żona Elkina - Devia Sanchez - w trakcie wycieczki do Salwadoru (na słynną farmę Los Pirineos, do nieżyjącego już Don Gilberto Baraona), oprócz dokształcenia się, nawiązała współpracę i El Mirador wymieniło się ziarnami, a jednym z nich był Orange Bourbon.
Obróbka myta z maceracją węglową zaczyna się od wybrania wisienek o poziomie słodyczy BRIX 20-24. Następnie - jak zwykle dla obróbki mokrej - przebiega selekcja najlepszych owoców w zbiorniku wodnym. Później ręcznie wybiera się te ciemne i przejrzałe, a reszta fermentuje w plastikowych beczkach przez okres 60-96 godzin zanim przejdą przez depulper. Następnie wracają do tych samych beczek, w których poprzednio następowała fermentacja - dalej znajduje się w nich ten sam sok z wisienek kawowca (bogaty w cukry i mikroorganizmy), który pozostał tam po pierwszym etapie. Beczki zostają zaplombowane i mikroogranizmy zaczynają stopniowo odżywiać się cukrami, produkując jednocześnie CO2 i tworząc środowisko maceracji węglowej. Drugi etap fermentacji trwa 80-120 godzin. Potem następuje ostateczne mycie i suszenie przez okres 18-25 dni. Cały ten wysiłek po to, żeby napar był bardziej intensywny, złożony i nieprzewidywalny. Napar z Kolumbii Orange Bourbon jest słodko-owocowy, jednak wymaga dużo drobniejszego mielenia w metodach przelewowych. Gorąco polecamy go jako drip na lodzie, jest pełen pomarańczy, melonowo-miodowej słodyczy i ma kremowo-cytrusowy finisz. Najbardziej przypadł nam do gustu z Aeropressu. Warto poczekać aż kawa przestygnie!
Polecamy regulować przemiał pod przelew względem przepisu: 18g kawy - 300g wody o temp. 94 stopnie - czas parzenia 2:50-3:00 minuty.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 170.00 zł
Kawa ziarnista 94.00 zł
Kawa ziarnista 54.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję