Region: Valle de Cauca Farma: Potosi Producent: Café Granja La Esperanza Wysokość upraw: 1400-1860 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Pink Bourbon Obróbka: hybrid washed Zbiór: 2022 Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: nektarynki - jabłka - wanilia - mandarynki - nuty kwiatowe Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy słabość do odmiany Pink Bourbon i chcielibyśmy się nią z Wami podzielić. Gdy tylko zobaczyliśmy możliwość zakupu jej z farmy Café Granja La Esperanza - bez specjalnie długiego namysłu postanowiliśmy to zrobić. Rasowy Pink Bourbon po raz pierwszy w naszej palarni, zapraszamy! Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (równowartość 1,15 dolara). Ważną data jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas. Pink Bourbon to naturalnie powstała odmiana, odnaleziona gdzieś w departamencie Huila. W smaku charakteryzuje się nutami owocowo-kwiatowymi, jest bliska temu co prezentują odmiany Tabi lub Sidra. Początkowo całe wisienki fermentują przez 24 godziny, następnie po obróbce w depulperze (bez użycua wody) poddaje się je ponownej fermentacji - przez 36 godzin. Ostatnimi etapami są: mycie i mechaniczne suszenie. Przez ostatnie miesiące wypiliśmy dosyć sporo różnych Pink Bourbonów, z różnych miejsc. Bardzo staraliśmy się przede wszystkim dać mu się odpowiednio rozwinąć podczas palenia - w poszukiwaniu odpowiedniego balansu. Zauważyliśmy, że wypalony zbyt jasno może być nieprzyjemnie kwaśny i nieciekawy. Za co tak lubimy Pink Bourbon? W smaku jest kompotowo-herbaciany z delikatną kwiatowością. Nie jest aż tak złożony jak Geishe, ale według nas ma w sobie coś niezwykłego. Gdy kawa jest jeszcze gorąca, a już delikatnie przebija się kwasowość - wiedz, że mamy do czynienia z mytym ziarnem o owocowym profilu. Bez dwóch zdań - od samego początku - jabłka i nektarynki są na pierwszym planie. Tych pierwszych jest cały sad i to w różnych odmianach. Dojrzałe, soczyste, gotowe do zbioru. Gdy napar zacznie stygnąć pomarańczowo-zielona kwasowość ewoluuje w stronę cytrusów i owoców tropikalnych. Cały czas mamy kontrę waniliowej słodyczy oraz przebijającą się delikatnie kwiatowość. Kawa zdecydowanie powoduje uśmiech i ma charakter otulający. Ziarenka nie sprawiają problemów przy zaparzaniu. Gorąco polecamy! Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelniezamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©