Pochodzenie ziaren: Kolumbia
Departament: Tolima Wysokość upraw: 1520-2050 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Castillo, Caturra, Colombia Obróbka: mokraZbiór: 2024/2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - pomarańcze - marcepan - moreleData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Wiemy, że Kolumbia PROCAAL smakowała Wam, więc mamy dla Was równie przyjemną i czekoladową propozycję. Kolumbia Planadas to kawa niezwykle klasyczna, uniwersalna, z delikatną kwasowością. Planadas to region położony w Andach, z idealnymi warunkami do uprawy kawy - chłodnym klimatem, żyzną glebą i dużym nasłonecznieniem. W niektórych rejonach infrastruktura nie jest tak rozwinięta jak w innych częściach kraju ze względu na bogatą historię konfliktów. Z tego regionu wywodziła się partyzantka FARC, a społeczności na terenie Tolimy doświadczyły wielu lat okrutnego konfliktu. Mimo wyjątkowych warunków do uprawy, wielu rolników było odizolowanych od doradztwa rolniczego, środków produkcji i rozwiniętych rynków zbytu. Kawa pochodzi od 1 042 małych plantatorów zrzeszonych w 23 grupach. Rolnicy w większości kontynuują rodzinną tradycję uprawy kawy. Kolumbia Planadas to espresso z dużą ilością nut ciemnej czekolady i przyjemną kwasowością w kolorze pomarańczowym. Nuty czekolady są dosyć wyraźne a sam napar pachnie migdałami. Americano jest bardzo klasyczne, pozbawione kwasowości. Kolumbia Planadas świetnie sprawdza się we wszelkich kawach mlecznych i dosyć fajnie przebija się przez mleko. Polecamy w ekspresach automatycznych oraz w kawiarkach. Polecamy przepis startowy na espresso: kawa: 16-18g uzysk: 40-45g czas: 27-31 sekund Przechowywanie i przygotowanie Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©