Region: Valle de CaucaFarma: PotosiProducent: Café Granja La EsperanzaWysokość upraw: 1400-2000 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: San JuanObróbka: sucha (natural X.O.)Zbiór: kwiecień-czerwiec 2022Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: koniak - marakuja - ananas - suszone śliwki - lukrecjaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaZdecydowaliśmy, że na nasze trzecie urodziny ściągniemy coś wyjątkowego. Świętowanie zdecydowanie może wiązać się z alkoholem i tym tropem kierowaliśmy się przy wyborze ziaren. Kolumbia Potosi X.O. to kawa o wyrazistych nutach alkoholowych (pół kawa-pół impreza) a sama obróbka jest inspirowania koniakiem X.O. Bardzo cenimy sobie ziarna z farmy Café Granja La Esperanza, gdyż każde jest fantastycznej jakości oraz ma zupełnie unikalny profil smakowy. Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (równowartość 1,15 dolara). Ważną data jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas.Odmiana San Juan jest niezwykle rzadka i jest krzyżówką Pacamary oraz Bourbonu. Natural X.O. to nazwa długiej fermentacji na sucho, która w smaku ma wydobyć nuty szlachetnego koniaku X.O. (extra old). Farma Potosi położona jest w miejscu o wysokiej wilgotności, żeby osiągnąć właściwy efekt trzeba odizolować wisienki od otoczenia. Najpierw następuje fermentacja w otwartych tankach, które mają możliwość kontroli temperatury. Cały proces trwa 48-50 godzin. Następnie wisienki wędrują na suszenie mechaniczne. Każdy etap musi być zrobiony z największą dbałością o szczegóły, więc wtedy nawet powietrze o wilgotności 73% nie jest przeszkodą przy uzyskaniu oczekiwanego i powtarzalnego smaku.Kolumbia Potosi X.O. jest kawą ogromnie złożoną oraz wytrawną. Warto znaleźć na nią chwilę, do jej degustacji można spokojnie używać np. kieliszków do whisky lub koniaku/brandy. W kubku możemy spodziewać się wytrawnych nut alkoholowych oraz wysokiej kwasowości owoców tropikalnych. Dalej kawa rozwija się w stronę suszonych śliwek i pozostawia na języku delikatny posmak lukrecji. Zauważyliśmy również, że sam napar na zimno ma zapach żelków o smaku lukrecji. Mimo zupełnie skrajnych smaków kawa jest zbalansowana i sprawia bardzo dużo przyjemności. W przelewach jest zdecydowanie słodsza, w Hario będzie najpełniejsza, w Kalicie umiarkowana, a w Chemexie najlepiej zbalansowana. Aeropress pomoże wydobyć z ziaren dużo więcej owoców. Wybrana metoda parzenia ma bardzo duży wpływ na to co z niej wydobędziemy. Będzie to z pewnością bardzo ciekawą propozycją dla osób gustujących w whisky, lubiących złożone kawy pełne niuansów, poszukujących czegoś zupełnie wyjątkowego. MielenieW metodach przelewowych należy mielić drobniej, jest to związane z kruchością ziaren.Warunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©