Pochodzenie ziaren: Kolumbia
Region: Valle de CaucaProducent: Café Granja La Esperanza Wysokość upraw: 1400-1860 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Castillo, Caturra, Colombia Obróbka: suchaZbiór: 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: Porto - wiśnie - porzeczki - arbuz - mangoData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia Sweet Valley powraca po dwóch latach przerwy! Co tam w naparze? Dalej bez zmian - bomba owocowa z alkoholowym finiszem. Polecamy nie zastanawiać się z zakupem, gdyż w poprzednich latach zainteresowanie było bardzo duże… Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno temu - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną datą jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają się farmy Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas.Kolumbia Sweet Valley to kawa z obróbki suchej. Na początku wisienki fermentują 15 godzin w kontrolowanym środowisku, a następnie wędrują do suszenia mechanicznego na kolejne 72 godziny. Ziarna oczarowały nas swoją złożonością smaku. Napar jest wyrazisty - dominują nuty winne z rodzynkowym finiszem oraz kwasowość przeróżnych owoców. Pojawiają się m.in. wiśnie, jabłka, porzeczki, truskawki, arbuz, mango oraz wiele innych. Kolumbia Sweet Valley jest bardzo dobrą kawą do testowania własnej sensoryki, gdyż każdy może poczuć tutaj coś zupełnie innego. Próbowaliśmy parzenia w różnych zaparzaczach i chyba ciężko jednoznacznie wybrać ten najlepiej oddający charakter ziaren. Z pewnością im grubsze filtry, tym napar jest bardziej zbalansowany i delikatny. MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 2-3 kliki). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©