Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA SWEET VALLEY (ESP)

Pochodzenie ziaren: Kolumbia

Region: Valle de Cauca
Producent: Café Granja La Esperanza
Wysokość upraw: 1400-1860 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Castillo, Caturra, Colombia
Obróbka: sucha
Zbiór: 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: średni
Profil smakowy:
białe wino - porzeczki - wiśnie - agrest - jabłka - rodzynki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kolumbia Sweet Valley powraca po dwóch latach przerwy! Co tam w naparze? Dalej bez zmian - bomba owocowa z alkoholowym finiszem. Kawa ma wysoką kwasowość, więc polecamy miłośnikom złożonych i owocowych naparów.
Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno temu - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną datą jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają się farmy Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas.
Kolumbia Sweet Valley to kawa z obróbki suchej. Na początku wisienki fermentują 15 godzin w kontrolowanym środowisku, a następnie wędrują do suszenia mechanicznego na kolejne 72 godziny. Ziarna oczarowały nas swoją złożonością smaku.
Napar jest wyrazisty - dominuje słodka kwasowość przeróżnych owoców (wiśnie, porzeczki i jabłka na pierwszym planie) oraz finisz rodzynek w rumie. Nuty fermentacyjne dosyć mocno przebijają się przez napar i towarzyszą nam od początku aż do końca. Americano jest złożone i warto zmniejszyć ilość wody do ok. 140ml. Polecamy spróbować Kolumbii Sweet Valley z mlekiem w kawie o niewielkiej pojemności (200ml)! Mleko podbija nuty alkoholu, w większych naczyniach można to zgubić. Kawa dobrze sprawdzi z ekspresu automatycznego - z zastrzeżeniem, że ekspres kolbowy wyciągnie z niej pełnię smaku.
Przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g (+1gr do standardowej dozy)
uzysk: 43-45g
czas: 28-31 sekund
MIELENIE
W ekspresach kolbowych potrzebne dużo drobniejsze mielenie, na równo z robustą lub poniżej!
Na naszym młynku Brazylię mielimy w okolicach 4, natomiast Sweet Valley było ustawione na 2. Ekstrakcja następuje z początku dosyć powoli i później mocno przyspiesza.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 265,00 zł
Kawa ziarnista 137,00 zł
Kawa ziarnista 75,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję