Pochodzenie ziaren: Kolumbia
Region: Valle de CaucaProducent: Café Granja La Esperanza Wysokość upraw: 1400-1860 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Castillo, Caturra, Colombia Obróbka: suchaZbiór: 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: średniProfil smakowy: białe wino - porzeczki - wiśnie - agrest - jabłka - rodzynkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia Sweet Valley powraca po dwóch latach przerwy! Co tam w naparze? Dalej bez zmian - bomba owocowa z alkoholowym finiszem. Kawa ma wysoką kwasowość, więc polecamy miłośnikom złożonych i owocowych naparów. Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno temu - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną datą jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają się farmy Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas.Kolumbia Sweet Valley to kawa z obróbki suchej. Na początku wisienki fermentują 15 godzin w kontrolowanym środowisku, a następnie wędrują do suszenia mechanicznego na kolejne 72 godziny. Ziarna oczarowały nas swoją złożonością smaku. Napar jest wyrazisty - dominuje słodka kwasowość przeróżnych owoców (wiśnie, porzeczki i jabłka na pierwszym planie) oraz finisz rodzynek w rumie. Nuty fermentacyjne dosyć mocno przebijają się przez napar i towarzyszą nam od początku aż do końca. Americano jest złożone i warto zmniejszyć ilość wody do ok. 140ml. Polecamy spróbować Kolumbii Sweet Valley z mlekiem w kawie o niewielkiej pojemności (200ml)! Mleko podbija nuty alkoholu, w większych naczyniach można to zgubić. Kawa dobrze sprawdzi z ekspresu automatycznego - z zastrzeżeniem, że ekspres kolbowy wyciągnie z niej pełnię smaku. Przepis startowy na espresso:kawa: 17-19g (+1gr do standardowej dozy)uzysk: 43-45gczas: 28-31 sekund MIELENIEW ekspresach kolbowych potrzebne dużo drobniejsze mielenie, na równo z robustą lub poniżej! Na naszym młynku Brazylię mielimy w okolicach 4, natomiast Sweet Valley było ustawione na 2. Ekstrakcja następuje z początku dosyć powoli i później mocno przyspiesza. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©