Region: Valle de Cauca
Producent: Café Granja La EsperanzaFarma: PotosiWysokość upraw: 1400-1860 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: ColombiaObróbka: suchaZbiór: 2021/2022Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: białe wino - jabłka - wiśnie - porzeczki - biała czekoladaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od zlożenia zamówieniaDługo jej u nas nie było, ale wraca ze zdwojoną siłą! Tym razem nikt nie powinien być poszkodowany, gdyż Kolumbia Sweet Valey jest dostępna w dwóch profilach: espresso oraz przelew. Ciężko nam przewidzieć zainteresowanie, zachęcamy do skorzystania w dostępności.Café Granja La Esperanza jest to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternastką dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną data jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas. Pośród 188725 drzewek rozsadzonych na 50ha Potosi można znaleźć odmiany: Colombia, Sidra, Mandela, San Juan oraz Castillo. Zadziwia nas przekrój dostępnych informacji, gdyż dla tego miejsca producent podaje również minimalną i maksymalną temperaturę 17-22 stopnie, wilgotność 73% a także roczne średnie opady w wysokości 1340 mm. Kolumbia Sweet Valley to kawa z obróbki suchej, fermentacja trwa 15 godzin a następnie wisienki kawowca wędrują do suszenia na kolejne 72 godziny, póki nie będą zupełnie suche. Odmiana Colombia, to połączenie Caturry i Hybrido de Timor (niesławego, gdyż jest to skrzyżowanie Arabiki i Robusty).Ziarna oczarowały nas swoją złożonością smaku. Sweet Valley jest bez wątpienia kawą wyjątkową i bardzo złożoną. Napar jest wyrazisty - dominują nuty białego wina, kwasowość różnych owoców (wiśnie, porzeczki i jabłka na pierwszym planie) a to wszystko okraszone kremową słodyczą porównywalną do białej czekolady. Otwarcie paczki i mielenie zwiastują nadchodzące święto, które będzie mieć za chwilę miejsce. Próbowaliśmy ją w różnych zaparzaczach i chyba ciężko jednoznacznie wybrać ten najlepiej oddający charakter ziaren. Z pewnością im grubsze filtry, tym napar jest bardziej zbalansowany i grzeczniejszy.MIELENIENiemal każda kawa z nutami alkoholowymi w metodach przelewowych wymaga trochę drobniejszego mielenia - nie inaczej jest tutaj!Warunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©