Pochodzenie ziaren: KolumbiaDepartament: CaucaProducent: CENCOICWysokość upraw: 1800-2200 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Caturra, Castillo, Colombia, TypicaObróbka: mokraZbiór: 2022Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,75
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: ciemna czekolada - jabłka - orzech włoski - limonka - malinyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia Tacueyo to kawa, którą się po prostu dobrze pije. Ma sporo słodyczy i wyrazistą owocowość. Świetnie sprawdzi się jako kawa codzienna o trochę wyższej kwasowości. Tacueyo Reserve jest produkowana przez spółdzielnię ASPROCRIT, która jest największa w kooperatywie CENCOIC. Początkowo w 2012 r. liczyła sobie 194 Rodziny, jednak zaraz później nastał czas intensywnego rozrostu i obecnie kooperatywa zrzesza aż 521 rodzin, z czego średnia wielkość farmy każdej rodziny to mniej niż 1 ha. W przeciągu ostatnich 4 lat skupiono się na inwestycjach, dzięki czemu udało się wybudować magazyn dla ziaren z okolicznych farm. Postawiono również na mechaniczne suszenie. Pozwala to uzyskać określony stopień wilgotności ziarna, bez względu na to w jakiej formie przybyło ono z farmy. Bezpośrednio przekłada się to na wyższą jakość. Celem Kooperatywy jest wspieranie lokalnych społeczności poprzez zapewnienie edukacji najmłodszym, przywrócenie do użytku lokalnego dialektu - Nasa Yuwe, a także zaangażowanie w ochronę środowiska poprzez większą kontrolę zużycia wody, kompostowanie itp. Kolumbia Tacueyo to wyrazisty napar, w którym czuć zarówno słodycz czekolady, jak również dosyć dużo akcentów owocowych. Kwasowość jest złożona i zmienia się w trakcie stygnięcia, możemy wyczuć m.in. jabłka, maliny, limonkę, cytrusy. Po drugiej stronie będzie wyraźna kontra czekoladowo-orzechowa. Kawa najbardziej smakowała nam z Kality i Chemexa. W Aeropressie będzie bardziej owocowa. Ziarna nie powinny sprawiać żadnych problemów podczas parzenia. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©