Region: Valle de Cauca Producent: Café Granja La Esperanza Farma: Potosi Obróbka: sucha Wysokość: 1400-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Colombia Zbiór: listopad-grudzień 2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87 stopień palenia: jasny profil smakowy: białe wino - jagody - pomarańcze - skórki cytrusów Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Dostajemy od Was pytania o Kolumbię Mandela, po tym jak błyskawicznie zniknęła. Mamy dla Was coś równie złożonego, z tej samej farmy! Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternastką dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną data jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas. Producent podaje minimalną i maksymalną temperaturę dla farmy La Esperanza jako 17-22 stopnie, wilgotność 73% a także roczne średnie opady w wysokości 1340 mm. Kolumbia Tres Dragones to kawa z obróbki suchej. Fermentacja całych wisienek kawowca trwa 36 godzin. Pierwsza faza suszenia następuje w silosie o temperaturze 35 stopni i trwa 48 godzin, by następnie proces został dokończony na słońcu i trwał jeszcze 15 dni. Nazwa Tres Dragones, czyli Trzy Smoki, pochodzi od trzech pieców wspomagających proces suszenia na farmie Potosi. Odmiana Colombia, powstała ze skrzyżowania Hybrid-de-Timor i Caturry. Ziarna oczarowały nas swoją złożonością kwasowości. Napar fantastycznie ewoluuje w trakcie picia oraz zmienia się przez pierwsze kilka/kilkanaście dni od daty palenia - ciężko go jednoznacznie opisać. Z pewnością jest przyjemnie goryczkowy, pełny, ze stosunkowo wysoką kwasowością, czuć nuty fermentacyjno-alkoholowe oraz owocowość cytrusów. Każdy z dostępnych zaparzaczy pokazywał Kolumbię Tres Dragones z innej strony, najbardziej zbalansowana wychodziła w Chemexie i podczas cuppingu. Podjęliśmy się wyzwania wypisania wszystkich nut smakowych z różnych metod parzenia, z całego spektrum temperatur podczas stygnięcia naparu. Oprócz wspomnianych jagód i pomarańczy moglibyśmy wyszczególnić: śliwki, brzoskwinie, liczi, jabłka, kwaśne wiśnie, czekoladę, karmel. To zapewne jeszcze nie jest wszystko. Smak bardzo mocno ewoluuje wraz ze spadkiem temperatury. Jedno jest pewne - zdecydowanie warto wypić napar do końca, gdy jest ciepły. Na zimno niestety nie prezentuje się aż tak dobrze i ma bardzo wysoką kwasowość. Nie polecamy tej kawy początkującym kawoszom!Szacujemy, że mamy zapas tej kawy na około miesiąc. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©