Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOLUMBIA VILLAMARIA NATURAL

Pochodzenie ziaren: Kolumbia

Departament: Caldas
Stacja obróbki: Villamaría
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Colombia, Castillo Naranjal
Obróbka: sucha
Zbiór: 2023/2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
maliny - jabłka - rabarbar - czekoladki z alkoholem
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kolumbia Villamaría to kawa, która wraca po przerwie i nadal robi wrażenie! Kto ma ochotę na bardzo owocowy przelew z lekkim funkiem na finiszu radzimy nie zastanawiać się!
Villamaría jest kolumbijskim miasteczkiem zlokalizowanym w okolicach rzeki Chinchiná, która jest jednym z licznych źródeł wody użyźniających okoliczne tereny. W tym miejscu stworzono stację obróbki o nazwie Jamajka. Obecnie zrzesza 30-50 rodzin uprawiających kawę i dostarczających tam zebrane przez siebie owoce. Jamajkajest położona na wysokości ok. 1300 m n.p.m, podczas gdy okoliczne farmy znajdują się zdecydowanie wyżej. Dzięki takiemu ulokowaniu stacji jest wyższa temperatura, co pozwala uzyskać lepsze efekty przy obróbce typu honey i natural. Stacja wykorzystuje zaawansowane metody - takie jak np. dehydrator Nuna. Dzięki mechanicznemu systemowi suszenia, ciągłej kontroli wilgotności oraz temperatury w trakcie procesu suszenia otrzymujemy ziarna o wyjątkowej jakości.
Po zbiorach wisienki kawowca są sortowane. Najpierw poprzez wodną kąpiel w tanku (niedojrzałe wiśnie pływają u góry), później jeszcze dodatkowo ręcznie. Wisienki transportuje się są do stacji obróbki, gdzie fermentują przez 48 godzin i następuje dwuetapowe suszenie. Pierwsze trwa 15 dni w szklarni na podwyższonych łożach, drugie polega na mechanicznym dosuszaniu przez kolejne 3-4 dni.
Kolumbia Villamaría już po zmieleniuprezentuje się rewelacyjne. Kwasowość jest niesamowicie złożona, soczysta, słodka i w zależności od wybranej metody będzie smakować trochę inaczej. Na pierwszy plan wysuwają się nuty malin, jabłek, rabarbaru i cytrusów. Napar nie jest przy tym przesadnie słodki i jednowymiarowy, ma też charakterystyczny finisz czekoladek z alkoholem. Kawa ma więcej kwasowości z Aeropressu, w metodach przelewowych zyskuje fajne body i wyrazistość. Najbardziej smakowała nam z Hario oraz Kality! Gorąco polecamy!
MIELENIE
W metodach przelewowych zalecamy ciut drobniejsze mielenie (o 1 klik).
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 189,00 zł
Kawa ziarnista 100,00 zł
Kawa ziarnista 55,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję