Pochodzenie ziaren: Kolumbia
Departament: Caldas Stacja obróbki: Villamaría Wysokość upraw: 1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Colombia, Castillo Naranjal Obróbka: suchaZbiór: 2023/2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: maliny - jabłka - rabarbar - czekoladki z alkoholemData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia Villamaría to kawa, która wraca po przerwie i nadal robi wrażenie! Kto ma ochotę na bardzo owocowy przelew z lekkim funkiem na finiszu radzimy nie zastanawiać się!Villamaría jest kolumbijskim miasteczkiem zlokalizowanym w okolicach rzeki Chinchiná, która jest jednym z licznych źródeł wody użyźniających okoliczne tereny. W tym miejscu stworzono stację obróbki o nazwie Jamajka. Obecnie zrzesza 30-50 rodzin uprawiających kawę i dostarczających tam zebrane przez siebie owoce. Jamajkajest położona na wysokości ok. 1300 m n.p.m, podczas gdy okoliczne farmy znajdują się zdecydowanie wyżej. Dzięki takiemu ulokowaniu stacji jest wyższa temperatura, co pozwala uzyskać lepsze efekty przy obróbce typu honey i natural. Stacja wykorzystuje zaawansowane metody - takie jak np. dehydrator Nuna. Dzięki mechanicznemu systemowi suszenia, ciągłej kontroli wilgotności oraz temperatury w trakcie procesu suszenia otrzymujemy ziarna o wyjątkowej jakości.Po zbiorach wisienki kawowca są sortowane. Najpierw poprzez wodną kąpiel w tanku (niedojrzałe wiśnie pływają u góry), później jeszcze dodatkowo ręcznie. Wisienki transportuje się są do stacji obróbki, gdzie fermentują przez 48 godzin i następuje dwuetapowe suszenie. Pierwsze trwa 15 dni w szklarni na podwyższonych łożach, drugie polega na mechanicznym dosuszaniu przez kolejne 3-4 dni.Kolumbia Villamaría już po zmieleniuprezentuje się rewelacyjne. Kwasowość jest niesamowicie złożona, soczysta, słodka i w zależności od wybranej metody będzie smakować trochę inaczej. Na pierwszy plan wysuwają się nuty malin, jabłek, rabarbaru i cytrusów. Napar nie jest przy tym przesadnie słodki i jednowymiarowy, ma też charakterystyczny finisz czekoladek z alkoholem. Kawa ma więcej kwasowości z Aeropressu, w metodach przelewowych zyskuje fajne body i wyrazistość. Najbardziej smakowała nam z Hario oraz Kality! Gorąco polecamy!MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy ciut drobniejsze mielenie (o 1 klik). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©